ŘSD vyhlásilo tendr na obchvat Přeštic, předpokládaná cena je 1,3 miliardy

Silnice I/27 v úseku Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSDSilnice I/27 v úseku Šlovice - Přeštice. Pramen: ŘSD

Na I/27 jižně od Plzně se od podzimu 2021 staví také obchvat Klatov, který by měl být hotov letos.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo hledat stavební firmu, která postaví obchvat Přeštic na silnici I/27 jižně od Plzně. Předpokládaná hodnota zakázky na 5,3 kilometru dlouhý úsek činí 1,296 miliardy korun, ještě koncem loňského roku ŘSD uvádělo poloviční cenu.

ŘSD původně plánovalo vypsat tendr začátkem roku, následně uvádělo březen. „Na obchvat je vydáno stavební povolení v právní moci a dokončuje se majetkoprávní příprava,“ sdělil na síti X šéf ŘSD Radek Mátl. Datum pro podání nabídek je zatím 23. srpen. Informační leták ŘSD klade zahájení stavby ještě do letošního roku, hotovo by mělo být v roce 2026.

Obchvat naváže na nedávno dokončenou miliardovou přeložku Šlovice – Přeštice. Účelem je především ulevit obyvatelům Přeštic. „V návrhu řešení je navíc zohledněn předpokládaný rozvoj města. Přeložka také umožní budoucí zdvoukolejnění železniční trati,“ píše se v materiálech ŘSD.

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

I/27, Přeštice obchvat. Pramen: ŘSD

Přeštice budou na nový obchvat napojeny mimoúrovňovou křižovatkou, severně od ní povede nová silnice po mostě přes železniční trať (170 Plzeň – Klatovy). Naopak jižně od města silnice tutéž trať podejde a napojí se na stávající silnici I/27.

Toto řešení ŘSD označuje jako „dlouhodobé provizorium, dokud nebude finančně vyřešeno pokračování nové trasy silnice I/27 dále směrem ke Švihovu“.

Na I/27 jižně od Plzně se od podzimu 2021 staví také obchvat Klatov, který by měl být hotov letos. Otevře se ve dvou etapách, první část v srpnu, druhá v listopadu.

Tagy I/27 Přeštice obchvat ŘSD
26 komentářů