ŘSD opraví krajské silnice na Vysočině, které poškodila modernizace D1

Oprava silnice na Vysočině. Foto: ŘSDOprava silnice na Vysočině. Foto: ŘSD

Prodlevu mezi dokončením modernizace D1 a opravami ŘSD vysvětluje dokumentací rozsahu oprav.

Na Vysočině bude letos opraveno přibližně 30 kilometrů krajských silnic, které byly na různých místech poškozeny při rekonstrukci dálnice D1. Po některých se převážel stavební materiál a jezdila stavební technika, některé fungovaly jako objízdná trasa. Opravy budou v součtu stát zhruba 130 milionů korun, ze tří čtvrtin je zaplatí stát.

Devítiletá rekonstrukce D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Kývalkou u Brna skončila na podzim 2021. Z regionálních silnic, které byly při této stavbě poškozeny na Vysočině, byl vloni opravený průtah Větrným Jeníkovem na Jihlavsku. Práce na zbývajících vozovkách začaly tento týden. „Je to jeden velký projekt na různých úsecích v kraji,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Na opravovaných silnicích jsou uzavírky.

Opravy jsou rozdělené na tři oblasti, které se týkají východní, střední a západní části Vysočiny. Největší rozsah prací bude v okolí Velkého Meziříčí, kde stavbaři opravují i silnici druhé třídy přes Martinice do Kozlova. Spravovat se bude také trasa přes Radslavice a Březejc k lomu v Ořechově. Ředitel krajských silničářů Radovan Necid podotkl, že je zároveň v rekonstrukci železniční trať mezi Vlkovem a Křižanovem. Opravovat se budou také například vozovky v okolí Větrného Jeníkova na Jihlavsku nebo Koberovic a Hořic na Pelhřimovsku.

Z laického pohledu to vypadá jako prodleva,“ řekl Rýdl k tomu, že většina oprav regionálních silnic dotčených rekonstrukcí D1 začíná až letos. Uvedl, že čas mezi tím využilo ředitelství k tomu, aby spolu s krajem přesně zdokumentovalo, v jakém stavu tyto vozovky jsou a určilo rozsah, způsob a technologii jejich oprav.

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina Miroslav Houška (KDU-ČSL) potvrdil, že opravy připravovalo ŘSD ve spolupráci s krajem. „Musím říci, že to, co nám Ředitelství silnic a dálnic slíbilo, že budou silnice opravovány, ty, které byly poškozeny, tak že splněno je,“ řekl.

Na Vysočině je skoro 4600 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Kraj na nich má v plánu letos uskutečnit opravy a investice za víc než dvě miliardy korun. Kromě svých peněz na ně počítá s příspěvkem od státu a z evropských fondů.

Tagy Kraj Vysočina modernizace D1 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
2 komentáře