Plavební správa povolila plavbu na Labi, na vlastní nebezpečí

Protipovodňová vrata přístavu Mělník během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.Protipovodňová vrata přístavu Mělník během nejvyšší hladiny Labe 18. 9. 2024. Autor: Tomáš Kolařík / Plavba a vodní cesty o.p.s.

Plavba by měla probíhat s maximální opatrností co nejblíže středu plavební dráhy, neboť na okrajích není zaručen ponor.

Státní plavební správa (SPS) po několika týdnech od povodní otevřela Labe plavbě. Platí přitom ovšem řada omezení. Plavební správa například upozorňuje na poškozené plavební značení a nižší ponor. Plavba tak je na vlastní nebezpečí provozovatele plavidla a jeho vůdce.

Omezení vydaná Státní plavební správou pro řeku Labe od Hněvic (ř. km 825,00) po Hřensko (ř. km 726,60)

V úseku od Hněvic (ř. km 825,00) po Ústí nad Labem-Střekov (ř. km 767,679) je maximální ponor plavidel stanoven na 180 cm.

V úseku od Ústí nad Labem-Střekova (ř. km 767,679) po Hřensko (ř. km 726,60) je maximální ponor plavidel výpočtem dle přílohy č. 2 vyhlášky č. 67/2015 Sb., o pravidlech plavebního provozu, když výsledný využitelný maximální ponor plavidla musí být o 30 cm nižší.

Nejvyšší povolené hodnoty ponoru plavidel jsou pouze v ose plavební dráhy.

Plavba by měla probíhat s maximální opatrností co nejblíže středu plavební dráhy, neboť na okrajích plavební dráhy nejsou zaručeny nejvyšší povolené hodnoty ponoru plavidel (do zaměření celé šíře plavební dráhy)

Správce vodní cesty nemůže garantovat zajištění plavebních podmínek a plavbu je nutné provádět za zvýšené opatrnosti.

Při vjezdu do přístavních bazénů Rozbělesy, Ústí nad Labem a ve vjezdu na vodní plochu Velké Žernoseky nemusí být dostatečné hloubky v důsledku výskytu nánosů. Ponory v těchto místech nejsou garantovány.

Vzhledem k poškození plavebního značení na něj nelze spoléhat na navigaci.

Na základě výše uvedeného je plavba plně na vlastní nebezpečí vlastníka nebo provozovatele plavidla, resp. jeho vůdce.

Tagy Labe povodně Státní plavební správa vltavsko-labská vodní cesta
1 komentář