pruvodce

Obrazem: Pražský dopravní podnik se bude převlékat, ukázal nové uniformy

Nový stejnokroj DPP pro řidičky tramvají. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP pro řidičky tramvají. Autor: DPP/Petr Hejna

Nové uniformy mají více barevných variant. V nové kolekci došlo k potlačení bílé barvy, která zůstává pouze u košil pro dispečery.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) převleče své zaměstnance do nových uniforem. Jejich podobu vypracovala na základě soutěže návrhářka Lenka Bernardes da Silva a její firma Bernardes Fashion.

Sadu 50 zkušebních uniforem aktuálně testují zaměstnanci v reálném provozu, po zapracování připomínek vyhlásí DPP soutěž na dodávku uniforem pro celý podnik. Testování potrvá do konce září 2025, aby zátěží prošly všechny součásti uniforem určené pro různá roční období. Se soutěží se tak počítá na rok 2026.

Nové stejnokroje mají celkem 22 součástí ve verzi pro ženy a 20 pro muže včetně barevných variant. Na rozdíl od stávajících uniforem, jejichž základní podoba pochází z roku 1995, je testovaný stejnokroj podle DPP barevně variabilnější. Současné uniformy používají pouze tři barvy stejné pro dámskou
i pánskou verzi, a to bílou, tmavě a světle modrou. Korporátní červená jako doplněk se objevuje pouze v logu DPP.

Základní barvou nové kolekce zůstává tmavě modrá. Novým prvkem je použití barvy ivory (světle béžová) pro košile s dlouhým či krátkým rukávem, béžové pro polotrika a červené barvy pro základní uniformní součásti, jako jsou dámská i pánská polotrika, dámské vesty, pulovry, čepice a šály.

Návrháři také rozšířili portfolio uniformních součástí v bledě modré barvě o vesty a pulovry pro pány, které kontrastují s červenými verzemi určenými pro dámy. V nové kolekci došlo také k potlačení bílé barvy, která zůstává pouze u košil s nárameníky pro dispečery/-ky a informátory/-ky.

Novou součástí dámských i pánských uniforem DPP bude celoroční prošívaná vesta a nepromokavá větrovka. Nahradí dosavadní bundu, tzv. pasovku. Kalhoty budou nově v tzv. chino střihu a dámskou kolekci doplní béžový šátek s modrým vzorem, který tvarově vychází z loga DPP.

„Nejvíc jsem zohledňovala fakt, že v provozu DPP, pro který jsou uniformy především určeny, pracuje více než šest tisíc zaměstnanců, a ne všichni mají stejný pohled na módu. Každý kousek, který se v kolekci objevuje, je proto možné vzájemně kombinovat a vytvářet tak pohodlné sestavy dle osobní potřeby, aniž by se vymykaly zadání pro celkový vzhled zaměstnanců DPP a jejich pracovních pozic,“ uvedla Lenka Bernardes da Silva.

DPP vyhlásil soutěž na podobu nových stejnokrojů v březnu 2022. Přihlásilo se šest uchazečů, kteří předložili své grafické návrhy. Porota následně vybrala tři finalisty: společnosti RUTEX CZ, Bernardes Fashion a Česlava Jaroše, který je autorem stejnokrojů pro řidiče a průvodčí tramvaje T3 Coupé.

Při hodnocení návrhů DPP spolupracoval s odborníky, například Theodorem Pištěkem, kostýmním výtvarníkem, scénografem, malířem, autorem uniforem Hradní stráže a držitelem Oscara za kostýmy k filmu Amadeus nebo profesorem Josefem Ťapťuchem, oděvním a textilním designérem, návrhářem a pedagogem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Co je součástí nových uniforem DPP?

Dámské a pánské letní a celoroční chino kalhoty v tmavě modré barvě
Dámská sukně v tmavě modré barvě
Dámská a pánská košile s krátkým a dlouhým rukávem v bílé barvě pro dispečery/-ky
a informátory/-ky v dopravě
Dámská a pánská košile s dlouhým a krátkým rukávem, vždy ve dvou barevných variantách: ivory a světle modrá
Dámské a pánské polotriko s límečkem, vždy ve třech barevných variantách: béžová, světle modrá a červená
Úpletová vesta, pro dámy v červené, pro pány ve světle modré barvě
Úpletový pulovr, pro dámy v červené, pro pány ve světle modré barvě
Dámská a pánská celoroční vesta v tmavě modré barvě
Dámská a pánská větrovka v tmavě modré barvě
Dámská a pánská dlouhá zimní bunda v tmavě modré barvě
Pánské casual sako a dámský blejzr v tmavě modré barvě se světlým károváním
Zimní čepice, pro dámy v červené, pro pány ve středně modré
Šála, pro dámy v červené, pro pány ve středně modré
Dámská a pánská kravata
Dámský šátek

 

DPP testuje nové stejnokroje, zde dozorčí a strojvedoucí metra. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje, strojvedoucí metra. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP,  informátorka. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP, řidička tramvaje. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje, dispečer. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje, dispečer, řidič a řidička tramvaje. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP pro řidičky tramvají. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP pro řidičky tramvají. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP pro řidičky tramvají. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje pro zaměstnance, řidič tramvaje. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP pro řidičky tramvají. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje pro zaměstnance, řidič tramvaje. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje pro zaměstnance, řidič tramvaje. Autor: DPP/Petr HejnaNové stejnokroje DPP pro dispečerky a dispečery. Autor: DPP/Petr HejnaŘidička autobusu v nové uniformě DPP. Autor: DPP/Petr HejnaŘidička autobusu v nové uniformě DPP. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje pro zaměstnance, řidič autobusu. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje pro zaměstnance, řidička a řidič autobusu. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje pro zaměstnance, řidička a řidič autobusu. Autor: DPP/Petr HejnaDPP testuje nové stejnokroje pro zaměstnance, řidička autobusu. Autor: DPP/Petr HejnaNová uniforma DPP, strojvedoucí metra. Autor: DPP/Petr HejnaNová uniforma DPP, strojvedoucí metra. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP, strojvedoucí metra. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP, informátorka. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP, dozorčí metra. Autor: DPP/Petr HejnaNový stejnokroj DPP, dozorčí metra. Autor: DPP/Petr Hejna
Tagy dpp stejnokroje uniformy
77 komentářů