Obrazem: Na Orlíku se testoval hydroplán

Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.

Šlo o druhé testování hydroplánu společnosti Aeropilot na českých přehradách.

Vodní nádrž Orlík zažila 1. října netradiční podívanou. Čáslavský výrobce ultralehkých letadel Aeropilot zde testoval nový hydroplán. Stroj pilotoval jednatel firmy Jaromír Smékal. Státní plavební správa kvůli hydroplánu na nádrži omezila lodní provoz.

Firma testovala chování letadla na vodě, tedy vzlet, přistání, pojíždění. Hydroplán je určen pro zákazníka z USA.

Samotná zkušební dráha měřila zhruba kilometr, přičemž na vodě asistovala čtyři obslužná plavidla, která operativně vyvěšovala znaky zakazující plavbu.

Šlo o druhé testování hydroplánu společnosti Aeropilot na českých přehradách. To předchozí (rovněž pro zákazníka z USA) se odehrálo na Hněvkovické přehradě, která leží nad Orlíkem mezi Týnem nad Vltavou a Hlubokou nad Vltavou. Aktuálně ji podle Smékala nelze využít kvůli nepořádku po povodních.

Společnost dodala hydroplány například i na Mauricius nebo do Itálie, testovala je ale v zahraničí.

Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.Testování hydroplánu na Orlíku. Foto: Aeropilot, s.r.o.
Tagy Aeropilot hydroplán Orlík
1 komentář