pruvodce

Obchvat Rakovníka mají postavit Froněk a Dekakom Plus

Vizualizace obchvatu Rakovníka. Foto: MetroprojektVizualizace obchvatu Rakovníka. Foto: Metroprojekt

Další etapa obchvatu má začít za dva roky.

Středočeský kraj vybral zhotovitele severního obchvatu Rakovníka. V soutěži s odhadovanou cenou 268 milionů korun uspělo sdružení Froněk a Dekakom Plus s nabídkou 166,7 milionu korun. Běží ještě čas na podání námitek neúspěšných uchazečů.

Stavbě bude předcházet ještě archeologický průzkum. Radní na zasedání minulý týden schválili smlouvu mezi Krajskou správou a údržbou silnic (KSÚS) a Ústavem archeologické památkové péče středních Čech (ÚAPPSČ). Předpokládané náklady za archeologický průzkum budou do 5,7 milionu korun s DPH. Stavba by měla začít ještě letos.

První řidiči by mohli po novém obchvatu projet už v roce 2027. „Celý obchvat bude měřit 1,85 kilometru a propojí komunikace v ulicích Lišanské a Luženské, resp. bude s ulicí Luženskou souběžná. Silnice povede mimo zastavěné území, převážně po stávající zemědělské půdě. Připojení obchvatu na stávající silniční síť je pomocí kratších silnic, mířících z kruhových objezdů – součástí stavby jsou tři. Součástí stavby jsou i křižovatky stykové a jeden mostní objekt,“ popisuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Stavba má pravomocné stavební povolení. Obchvat bude sloužit především k převedení tranzitní dopravy ze silnic II/229 (ulice Lišanská) a II/237 (ulice Luženská) směřujících do centra města Rakovníka. Součástí úprav je také zřízení sjezdů pro dopravní připojení stávajících nemovitostí a objektů, ale také plánovaných budoucích záměrů.

Obchvat Rakovníka budou tvořit tři části: již dokončená B2 a plánované úseky B1 a B3. Pro část B1 pokračuje příprava dokumentace pro stavební povolení. Detailní informace o obchvatu jsou na stránkách města. Část B1 by se mohla začít stavět v roce 2026.

Trasa obchvatu Rakovníka. Foto: Metroprojekt
Tagy Dekakom Plus Froněk obchvat Rakovníka Středočeský kraj
10 komentářů