Nejhorší měsíc za poslední dva roky. Chyb strojvedoucích v červnu výrazně přibylo

Dronové záběry ze srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽDronové záběry ze srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽ

Mimořádných událostí letos na železnici ubylo, je i méně mrtvých na přejezdech.

Česká železnice zaznamenala na první pohled bezpečnější první pololetí než v minulém roce. Počet mimořádných událostí klesl z 556 na 511, ubylo i usmrcených na železnici a nehod na přejezdech. Statistiky ale ukazují nepříznivý trend: přibylo chyb strojvedoucích.

Vyplývá to ze zveřejněných dat Drážní inspekce. Podle nich došlo jen v červnu k 21 případům projetí návěsti zakazující jízdu, loni v červnu to bylo devět případů. Vyšší počet chyb za jediný měsíc byl naposledy v červnu 2022. Za první pololetí došlo k celkem 81 takovým případům, meziročně o pětinu více.

K příznivému vývoji dochází naopak v počtu střetnutí na železničních přejezdech. Od počátku roku došlo na přejezdech k 66 případům, loni v za pololetí to bylo 88 případů. Na železničních drahách bez započtení metra zemřelo od začátku letošního roku do konce června 88 lidí, o dva méně než loni. Počet zraněných klesl z 39 na 28. Osm ze 14 osob, které zemřely na železničních přejezdech, byli chodci.

Tagy drážní inspekce projetí návěstidla statistiky bezpečnosti na české železnici
1 komentář