ICOM vs. ČSAD Autobusy České Budějovice 1:2. Vysočina potvrdila vítězství dcery ÖBB

Generální ředitel ICOM Transport Zdeněk Kratochvíl. Foto: ICOM TransportGenerální ředitel ICOM Transport Zdeněk Kratochvíl. Foto: ICOM Transport

Kraj znovu řešil, zda je vítězná nabídka reálná.

Radní Kraje Vysočina znovu rozhodli o tom, že soutěž na provoz autobusové dopravy v oblasti Humpolecko a Pelhřimovsko vyhrála společnost ČSAD Autobusy České Budějovice patřící kapitálově do skupiny rakouských drah ÖBB.

O novém rozhodnutí, které potvrzuje vítězství jihočeského dopravce, informoval kraj v tiskové zprávě. Radní se výběrem zabývali znovu poté, co neúspěšný uchazeč, společnost ICOM transport napadl vítězství ČSAD Autobusy České Budějovice. Podle firmy patřící dříve duševně nemocnému a později Václavem Klausem amnestovanému Zdeňkovi Kratochvílovi je nabídka vítěze dumpingová. Rozdíl v ceně byl pět haléřů na kilometr.

„Odborná komise, která znovu zasedla, už nehodnotila výhodnost nabídek, neboť finální cena nabídek se neměnila, ale zaměřila se na konkrétní podněty, které v rámci námitek obdržela od dopravce ICOM transport,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Rozdíl pět haléřů na kilometr. ICOM označil konkurenci za dumping, naříká u politiků

Vítězný dopravce obhájil jednotlivé kalkulace nákladů, komise posuzovala, zda nejde o mimořádně nízkou nabídkovou cenu. „Pokud jde o personální okolnosti zakázky, členové komise konzultovali prostřednictvím právní kanceláře veškeré stávající i nové skutečnosti i s názorem nezávislého odborníka, který oponentním posouzením potvrdil reálnost nabídky ČSAD Autobusy České Budějovice. Právní kancelář zároveň neshledala, že by v rámci uzavíraného obchodního vztahu docházelo u vybraného dopravce k poskytování nedovolené veřejné podpory,“ uvádí kraj v dokumentu.

Veřejná doprava Vysočiny bude od Nového roku rozdělena do osmi samostatných oblastí. Autobusovou dopravu v každé z nich zajistí dopravce vzešlý z veřejné zakázky. V některých oblastech se dopravce mění, někde zůstává původní.

ICOM uspěl s námitkami, Vysočina zrušila výběr levnějšího dopravce pro Pelhřimovsko

Podle nově uzavřených smluv začnou noví i staronoví dopravci jezdit už začátkem příštího roku. Například na Bystřicku, Velkomeziříčsku nebo ve Žďárských vrších se tak stane 1. února 2025. Dojde k zásadnímu rozšíření.  Autobusy v příštím roce pod objednávkou Kraje Vysočina ujedou 25,7 milionů kilometrů, v roce 2023 to bylo 21,5 milionu kilometrů.

I přes navýšení počtu ujetých kilometrů Kraj Vysočina díky novým smlouvám za autobusovou dopravu ušetří. Zatímco v letošním roce stály kraj autobusy více než jednu miliardu korun, propočty říkají, že v příštím roce kraj uhradí zhruba 971 milionů korun.

Rozdělení zakázek na provoz autobusové dopravy na Vysočině. Foto: Kraj Vysočina
Tagy ČSAD Autobusy České Budějovice ICOM Transport Kraj Vysočina
8 komentářů