Dokument: Witowski bere 750 tisíc a po podniku mu běhá policie, reaguje Hřib na šéfa DPP

Zdeněk Hřib. Foto: FB Zdeňka HřibaZdeněk Hřib. Foto: FB Zdeňka Hřiba

Mediální přestřelka mezi ředitelem DPP Petrem Witowským a náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem graduje.

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski byl celé pondělí podávat na policii vysvětlení ohledně vyšetřování korupční kauzy spojené s bezpečnostním systémem metra. Náměstek primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP Zdeněk Hřib ho kvůli neřešení kauzy vyzval k rezignaci.

V úterý Witowski odpověděl, že Hřibovu výzvu považuje za zbytečnou, jelikož není obviněn. V kauze jde o zakázku z roku 2010, Witowski přišel do DPP v roce 2018.

Následnou reakci Zdeňka Hřiba uvádíme v plném znění (včetně chyb):

Zda je Petr Witowski obviněn, nebo není, na mém postoji nic nemění. Můj názor je stále stejný. Ředitel pražského dopravního podniku bere měsíční plat zhruba 750 tisíc korun měsíčně. To je třikrát větší plat než premiér. K tomu přirozeně patří i velká manažerská odpovědnost. Výsledky tomu odpovídající ale nevidím.

Není možné, aby mu po budově podniku každou chvíli pobíhala policie. Očekávám, že P. Witowski rezignuje sám. Pokud tak neučiní, navrhnu jeho odvolání z funkce na dalším jednaní dozorčí rady. Věřím, že teď už budu mít v této věci i podporu koaličních partnerů, kterou jsem dosud neměl.

Na pochybnosti v komplexním systému bezpečnostním systému metru upozornil už audit v roce 2019, ty potvrdil i interní audit v roce 2022, podobně hovoří i audit StoneTurn, se kterým se teprve seznamujeme. Měl 5 let na to dát tyto záležitosti do pořádku a zjevně tak neučinil.

Rezignaci Petra Witowského jsem žádal už v roce 2022 ještě z pozice primátora, protože pro DPP nakupoval předražené informační obrazovky (zhruba o 500 tisíc dražší na kus/než byla jejich obvyklá cena na trhu).

Opakovaně jsem ho žádal také o instalaci klimatizace do dosud neklimatizovaných tramvají, aby se Pražané nemuseli v tramvajích v letních měsících koupat ve vlastním potu. Dosud mému požadavku nijak nevyhověl, místo toho mi doručil pouze výmluvy, proč to nejde.

Od samého začátku jeho působení v DPP k němu mají Piráti své výhrady. Praha sobě (koaliční partner Pirátů v minulém volebním období) dosadila na pozici ředitele DPP Witowského bez výběrového řízení.

Kdyby bylo DPP v gesci Pirátů uspořádali by na tak významnou pozici otevřené výběrové řízení. Podobně jako jsme to udělali třeba v TSK v tomto volebním období.

Hřibovy výroky jsou zbytečné, řekl šéf DPP Witowski. Obviněn není, odstoupení nechystá

Tagy dpp Petr Witowski Zdeněk Hřib
78 komentářů