Počasí si pohrálo s letectvím. Lety přes Atlantik zrychlily, řadu letišť paralyzoval sníh či bouře

Odstavená letadla Ryanairu v zimě. Ilustrační foto: Dublinairport.comOdstavená letadla Ryanairu v zimě. Ilustrační foto: Dublinairport.com

Letecká doprava v Evropě a přes Atlantik zažila ve středu kvůli rozmarům počasí jeden z velmi problémových dnů. Stovky tisíc

Letecká doprava v Evropě a přes Atlantik zažila ve středu kvůli rozmarům počasí jeden z velmi problémových dnů. Stovky tisíc lidí dnes neletělo kvůli zrušeným letům ve Velké Británii či Irsku, které zasáhla sněhová bouře Emma. Ti, co se dnes vydali z Evropy přes Atlantik, zažili díky počasí nečekaně rychlou cestu.

Na problémy s leteckým provozem upozornil na twitteru server Flightradar24.com

Velké potíže měla dnes kvůli přívalům sněhu především letiště ve Velké Británii a Irsku. Dublin byl téměř celý den zavřený, Ryanair ze svého sídla zrušil všechny lety. Dlouho nemohla letadla přistávat v Manchesteru či Glasgow.

Omezení se dotkla i provozu v Praze: zrušeny byly například dnešní lety z Dublinu, Southendu či Edinburghu.

Už o den dříve nastal velký chaos na letištích na Kanárských ostrovech, která postihla bouře a desítky letů musely být zrušeny. Na letištích přitom na odlet čekaly tisíce lidí.

Počasí ale přineslo nečekané změny do transatlantické dopravy. Zatímco obvykle ve směru do USA a Kanady letí letadla déle, protože míří proti silnému proudu větru. Dnes je výrazně slabší a díky tomu letadla letí až o dvě hodiny napřed proti svému letovému plánu.

Klimatologové podle Guardianu varují, že to může souviset s nezvykle teplou zimou v Arktidě a globálnímu oteplování.

Tagy bouře Emma
Žádné komentáře