Obrazem: ZSSK převzala na konci roku další Pantery, jezdí jich už deset

Elektrické jednotky Panter pro Žilinský a Trenčínský kraj. Foto: ZSSKElektrické jednotky Panter pro Žilinský a Trenčínský kraj. Foto: ZSSK

Většinu nákladů na nové vlaky platí Evropská unie.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) převzala dalších osm elektrických jednotek pro provoz v Žilinském a Trenčínském kraji. Celkem jich tak má slovenský státní dopravce už deset.

Jde o elektrické jednotky, které vyrábí sdružení Škoda Transportation a ŽOS Trnava. První dvě začaly jezdit v pravidelném provozu na začátku prosince. „Máme na ně výborné ohlasy od strojvedoucích i cestujících. Po skončení pandemie a rekonstrukce žilinského uzlu bude těchto 25 Panterů skvělou pevnou kostrou regionální dopravy v okolí Žiliny,“ uvedl předseda představenstva ZSSK Filip Hlubocký.

ZSSK nasazuje jednotky hlavně na tratě Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca, Čadca – Zwardoń a Žilina – Liptovský Mikuláš. Nákup celkem 25 elektrických jednotek je svým objemem 160 milionů eur největší zakázkou, kterou ZSSK uzavřela. Všechny jednotky mají být dodané do roku 2022. Většinu nákladů na pořízení zaplatí Kohezní fond Evropské unie (135 milionů eur).

Elektrické jednotky Panter pro Žilinský a Trenčínský kraj. Foto: ZSSKElektrické jednotky Panter pro Žilinský a Trenčínský kraj. Foto: ZSSKElektrické jednotky Panter pro Žilinský a Trenčínský kraj. Foto: ZSSKElektrická jednotka Panter u Žiliny. Foto: ZSSKNová elektrická jednotka Panter. Foto: ZSSKElektrická jednotka řady 660 v Žilině. Foto: ZSSKČelní vůz elektrické jednotky Škoda pro ZSSK. Pramen: Škoda TansportationNová elektrická jednotka pro ZSSK. Foto: ZSSK
Tagy Panter Škoda Transportation Železničná spoločnosť Slovensko ŽOS Trnava ZSSK
90 komentářů