Po více než měsíci se opět rozjíždí lanovka na Ještěd, má opravenou kabinu

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd. Foto: České dráhy

Lanovka byla letos mimo provoz mimořádně déle i kvůli nouzovému stavu.

České dráhy v sobotu 28. listopadu po více než pěti týdnech obnoví provoz kabinové lanovky na Ještěd. K neplánovaně delšímu přerušení provozu došlo kromě tradiční podzimní opravy i kvůli epidemiologickým opatřením. Obnovení provozu oznámily České dráhy na sociálních sítích.

Odstávka začala kvůli situaci se šířením koronaviru zhruba o týden dříve, než byl plán. Samotné práce při údržbě byly navíc také náročnější než v jiných letech. Podle přednosty Vladimíra Štěpána byla například delší výměna části převáděcího řetězu v napínací komoře.

Během letošní revize došlo i k výměně jedné ze dvou kabin. Do starší již zatékalo, prošla proto renovací. Bez nutnosti renovace vydrží kabiny obvykle deset let, u dnes měněné to bylo nutné kvůli zatékání už po osmi letech. „Správně bychom měli měnit tu druhou,“ uvedl přednosta pro ČTK. Přeskočit pořadí se podle něj rozhodli, neboť druhá kabina je v lepším stavu. Štěpán míní, že ji budou nahrazovat v příštím roce. Do té doby opraví kabinu, která se sundávala letos. Kabina váží asi 1200 kilogramů a k lanu je připevněná pomocí tunového závěsu s běhounem.

Běžná provozní rychlost lanovky je 36 kilometrů v hodině. Kabina při cestě mezi stanicemi urazí 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, horní na vrcholu Ještědu o 400 metrů výš.

Tagy České dráhy Ještěd lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
14 komentářů