Rychleji do Krkonoš. Po více než deseti letech získalo ŘSD povolení na obchvat Nové Paky

Silnice I/16 v Nové Pace. Foto: Google Street ViewSilnice I/16 v Nové Pace. Foto: Google Street View

Obyvatelé Nové Paky na Jičínsku by si do tří let měli oddychnout od husté automobilové dopravy, která prochází centrem města.

Obyvatelé Nové Paky na Jičínsku by si do tří let měli oddychnout od husté automobilové dopravy, která prochází centrem města. Krajský úřad Královéhradeckého kraje vydal stavební povolení na obchvat silnice I/16, která je důležitou spojnicí pro cesty do Krkonoš. O obchvatu se ve městě mluví třicet let, územní rozhodnutí získalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už před třinácti lety.

Zatím nepravomocné stavební povolení je zveřejněno na úřední desce kraje, informoval o něm na twitteru také generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Novou Pakou podle posledního sčítání dopravy v roce 2016 projede denně v průměru 16 tisíc aut.

Příprava stavby se táhne především kvůli výkupům pozemků i požadavkům jejich majitelů. ŘSD o stavební povolení zažádalo v červenci 2018, řízení ale bylo ještě přerušeno letos na začátku roku. Už loni na konci roku získalo ŘSD stavební povolení na některé přeložky polních cest či stavbu protihlukových stěn, tentokrát získalo povolení pro hlavní trasu. Podle Mátla chce ŘSD vypsat soutěž na podzim. Podmínkou ale je, že se nikdo neodvolá a rozhodnutí nabyde právní moci.

Celkem 8,4 kilometru dlouhý obchvat má podle rozpočtu vyjít na 1,140 miliardy korun.  Trasa začíná u Kumburského Újezdu a končí u Vidochova, součástí je i téměř půl kilometru dlouhá estakáda. Na obchvat by pak měl navázat ještě další obchvat kolem obce Horka u Staré Paky. Detailněji je stavba popsána v informačním letáku ŘSD.

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Silnice I/16 je hojně využívána kamiony, ty způsobují v Nové Pace často problémy nejen emisemi a hlukem. Na silnici je podjezd železniční tratě, kam nesmí vozidla vyšší než 4,2 metru. Pravidelně se zde ale objevují řidiči, kteří zákaz nerespektují, několikrát tak došlo k poškození mostu.

Tagy I/16 Nová Paka obchvat obchvat Nové Paky Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
82 komentářů