Letiště Praha propustí stovky zaměstnanců, virus jej vrací o 15 let zpět

Prázdno, prázdno, prázdno. Terminál 2 v době koronavirové. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.comPrázdno, prázdno, prázdno. Terminál 2 v době koronavirové. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.com

Pokles provozu na minimum kvůli virové nákaze a pesimistické prognózy do budoucna připraví o práci stovky zaměstnanců Letiště Václava Havla

Pokles provozu na minimum kvůli virové nákaze a pesimistické prognózy do budoucna připraví o práci stovky zaměstnanců Letiště Václava Havla Praha. Vedení letiště už oznámilo zaměstnancům redukci stavů o 450 lidí, propouštění má začít koncem května.

Letiště dnes zaměstnává 2 900 lidí, což je stav uzpůsobený zhruba 18 milionům cestujících ročně. Jenže omezení spojená s virovou nákazou vedla v dubnu k poklesu provozu pod deset procent běžného stavu, pro příští rok si letiště předpovídá 10 milionů pasažérů. To zhruba odpovídá stavu roku 2004. Metu 18 milionů cestujících by mohlo podle prognóz pokořit nejdříve za tři roky.

„I přes veškeré snahy a úsilí je Letiště Praha bohužel nuceno přistoupit k redukci některých pracovních míst. Bezprostředním důvodem redukce počtu zaměstnanců jsou drtivé dopady na leteckou dopravu způsobené šířením nemoci COVID-19,“ uvedl mluvčí Roman Pacvoň. Podle něj propouštění proběhne v souladu se zákoníkem práce a kolektivní smlouvou. K redukci pracovních pozic bude docházet postupně od konce května a pokračovat bude v následujících přibližně třech měsících.

Na druhou stranu letiště zatím nestornovalo své investiční plány, mezi které patří především výrazné rozšíření Terminálu 2 a stavba nové ranveje. „Investice do rozvoje letiště chápeme jako investici do budoucího provozu letiště, z toho důvodu jsou zatím jakékoliv závěry ohledně případné změny ve strategii dlouhodobého rozvoje letiště předčasné,“ dodal Pacvoň.

Tagy letiště praha propouštění zaměstnanci
83 komentářů