Siemens získal první objednávku na bateriové vlaky, mají i českou stopu

Bateriová jednotka Mireo. Pramen: Siemens MobilityBateriová jednotka Mireo. Pramen: Siemens Mobility

Společnost Siemens Mobility slaví první úspěch svých bateriových vlakových jednotek Mireo Plus B. Celkem 20 vozidel, která mohou být poháněna

Společnost Siemens Mobility slaví první úspěch svých bateriových vlakových jednotek Mireo Plus B. Celkem 20 vozidel, která mohou být poháněna z troleje i z akumulátoru, si objednala spolková země Bádensko-Württembersko.

Vlaky přitom nesou výraznou stopu českých inženýrů. Na jejich vývoji se podílejí elektrotechnici z vývojových pracovišť Siemensu v Praze a v Plzni. „Předností těchto vozidel je schopnost statického či dynamického nabíjení trakčních akumulátorů z liniového trakčního vedení. To umožňuje využít již vybudovaná pevná trakční zařízení na elektrifikovaných tratích k napájení a bezemisnímu provozu vozidel na okolních tratích bez trakčního vedení,“ uvedl Jiří Pohl, který zastává v Siemens Mobility pozici Senior Engineer.

Podle něj lze díky novým strojům zajistit bezemisní železniční dopravu i v jen částečně elektrifikované síti. „Symbolem vedlejších tratí tak již nemusí být jen současným požadavkům na cestování neodpovídající stárnoucí naftou poháněné motorové vozy, ale i nová pohodlná klimatizovaná vozidla zajišťující rychlé přímé spojení okrajů regionu s krajským městem,“ dodal Pohl.

Dvoučlánkové nízkopodlažní jednotky budou mít 120 sedadel, dodány budou do konce roku 2023. Spolková země je hodlá nasadit v regionální síti Netz 8 Ortenau. Smlouva zahrnuje také údržbu vozidel na téměř 30 let. „Je to poprvé, kdy budou v zemi nasazena železniční vozidla napájená z akumulátorů. Díky této inovativní technologii je elektrifikace vlakové dopravy možná i bez nepřetržitého trakčního vedení,“ sdělil zemský ministr dopravy Winfried Hermann. Siemens podle něj bude po celou dobu trvání smlouvy garantovat spotřebu energie. Vlaky bude provozovat společnost Nahverkehrsgesellschaft Baden-Württemberg (NVBW).

Jednotky Mireo Plus B mají podle Siemensu dojezd při napájení z akumulátorů zhruba 80 kilometrů. Akumulátory mohou být nabíjeny z trakčního vedení za jízdy i za stání na elektrifikovaných úsecích a rekuperací brzdné energie vlaku. Akumulátorový systém je umístěn pod podlahou ve dvou kontejnerech. Použity jsou lithium-iontové akumulátory.

Síť Netz 8 Ortenau zahrnuje trasy:
• Offenburg – Freudenstadt/Hornberg
• Offenburg – Bad Griesbach
• Offenburg – Achern
• Achern – Ottenhöfen
• Biberach (Baden) – Oberharmersbach-Riersbach

Tagy Bádensko-Württembersko Mireo Plus B Siemens Mobility Top
39 komentářů