V Třinci dokončili rekonstrukci mostu Závodní, vyšla na 48 milionů

Most Závodní v Třinci. Zdroj: Město TřinecMost Závodní v Třinci. Zdroj: Město Třinec

Projekt je součástí zhruba 400milionového investičního balíku, který v posledních třech letech směřuje do dopravních staveb po celém městě.

V Třinci skončila oprava důležité spojnice mezi městem, hutí a místními částmi Kanada a Podlesí. Rekonstrukce mostu Závodní probíhala ve dvou fázích od loňského srpna, vyšla na více než 48 milionů korun. Zhotovitelem byla firma Swietelsky.

„V srpnu 2023 začaly práce přeložkou sítí a výstavbou energolávky, letos v dubnu na tuto etapu navázala rekonstrukce mostu samotného. Ta zahrnovala demolici stávajícího mostu a výstavbu nové mostní konstrukce. Součástí rekonstrukce bylo také vytvoření nového levostranného pruhu pro cyklisty,“ uvedlo město Třinec v tiskové zprávě.

Podle oblastního ředitele firmy Swietelsky Davida Kubíčka byla stavba komplikovaná především v loňské stavební sezóně, kdy museli provést spoustu přeložek neznámých inženýrských sítí. Řekl, že se s tím ještě nikdy nesetkali.

Zásah do provozu huti

Práce omezily dopravu v hutnickém městě a oddělily místní části Kanada a Podlesí. Cyklisté a chodci měli po dobu uzávěry k dispozici provizorní lávku, automobilová a autobusová doprava musela volit objízdné trasy. Uzavření mostu znamenalo také zásah do logistiky v areálu Třineckých železáren.

„Uvnitř naší společnosti to byl velký zátěžový moment. Hlavní brána spolu s Balinami jsou těmi nejfrekventovanějšími. Znamenalo to například, že jsme museli v danou dobu omezovat převoz tekutého kovu z jedné strany na druhou, aby nedocházelo k fatálním zácpám,“ přiblížil šéf Třineckých železáren Roman Heide.

Projekt je součástí zhruba 400milionového investičního balíku, který v posledních třech letech směřuje do dopravních staveb po celém Třinci. Na letošní investice naváže na konci prázdnin oprava další významné komunikace z Nebor k „válcovně C“ třinecké hutě. Celkem 2,6 kilometru dlouhý úsek se bude rekonstruovat 60 dní, v průběhu prací zůstane průjezdný s omezením.

Tagy most Závodní Třinec
Žádné komentáře