Bezletová zóna nad pařížskou oblastí. Zahajovací ceremoniál olympiády ve znamení přísných opatření

Olympijské kruhy na Eiffelově věži v Paříži. Zdroj: Ville de ParisOlympijské kruhy na Eiffelově věži v Paříži. Zdroj: Ville de Paris

Vzdušná uzávěra by se měla dotknout více jak dvou tisíc letů.

Letový provoz nad pařížskou oblastí čekají během večerního zahajovacího ceremoniálu letních olympijských her značná omezení. Zakázány budou všechny lety v okruhu 148 kilometrů kolem francouzské metropole.

Omezení začnou platit v 17:30 našeho času. Od 18:00 do 23:30 se pak letový provoz kolem Paříže zcela zastaví.

Jak informoval Flightradar24 na svém blogu, omezení budou rozdělena do třech fází. První fáze znamená zastavení příletů na letiště v okolí Paříže. Celkem se opatření dotkne osmi letišť. Například Letiště Charlese de Gaulla má na dnešek naplánováno oproti minulému pátku o 300 letů méně.

Fáze dva spočívá v uzavření vytyčené oblasti pro všechny lety, a to včetně přeletů v době mezi 18:00 a 23:30 našeho času. Uzávěra by se měla dotknout více jak dvou tisíc letů. Nejvíce budou zasaženy lety Air France, Ryanairu a easyJetu. Nad pařížskou oblastí vedou frekventované letové trasy, letadla ji tak budou muset večer oblétávat.

Třetí fáze přinese ve 22:30 našeho času obnovení odletů z Letiště Charlese de Gaulla, až do 00:15 však budou všechny ostatní lety nadále omezeny.

Zahajovací ceremoniál letošní letní olympiády odstartuje v 19:30 na řece Seině. Její okolí a centrum Paříže již několik dní rovněž provází výrazná bezpečnostní opatření.

Žhářské útoky na železniční infrastrukturu

Několik pařížských nádraží navíc v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratích je silně narušen. Dnes ráno o tom informoval francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Sabotáž na francouzské železnici ovlivní nejméně 800 tisíc cestujících, uvedlo vedení SNCF. Zdržení a zrušení spojů jsou i na trase z Paříže do Londýna, píše Reuters.

Pařížská nádraží v noci čelila koordinované sabotáži, doprava je silně narušena

Útočníci poškodili infrastrukturu v pěti pečlivě vybraných uzlech klíčových pro hlavní tratě. V tunelech nejprve přeřezali a pak zapálili kabelové svazky, které ovládají mimo jiné vlakovou signalizaci, uvedlo vedení SNCF na tiskové konferenci.

Tagy francie Olympiáda Paříž Paříž
9 komentářů