Hradec Králové po 20 letech propojí obchody na Hradubické. Vybuduje 103 metrů silnice

Nová spojka v obchodní zóně Hradubická v Hradci Králové se napojí do kruhového objezdu u Decathlonu. Foto: Google Street ViewNová spojka v obchodní zóně Hradubická v Hradci Králové se napojí do kruhového objezdu u Decathlonu. Foto: Google Street View

Nová spojka ušetří čas i kilometry nejen návštěvníkům obchodní zóny.

Hradec Králové začne v příštích dnech s budováním nové 103 metrů dlouhé spojky v obchodní zóně Hradubická na jihu města. Zjednodušeně řečeno jde o silnici mezi obchodními areály Tesco a Makro, mezi kterými dosud lidé musejí přejíždět přes dva nadjezdy a po čtyřproudé rychlostní silnici I/37 spojující Hradec Králové a Pardubice.

O posunu v přípravě silnice informovalo město v tiskové zprávě. Radní města schválili soutěže na stavbu spojnice za 8,9 milionu korun včetně DPH. Jméno vítěze zatím radnice neuvedla, není ani na profilu zadavatele.

Po této propojce volají už více než dvacet let obyvatelé okrajové čtvrti Březhrad, kteří nyní musejí do města po čtyřproudé silnici. Výstavbu komunikace tak ocení nejen oni, ale i zákazníci obou obchodních zón. Díky propojení bude možné také výrazně zkrátit trasu linek MHD a cyklisté i chodci budou mít lepší a bezpečnější cestu,“ říká náměstek primátorky pro oblast městských investic Lukáš Řádek. Město řadu let vyjednávalo s majiteli pozemků, ty poslední se podařilo vykoupit v roce 2022.

Výstavbu spojovací komunikace v minulosti zajišťovala společnost Eurospektrum, která městu na vybudování konečného úseku poskytla dokumentaci pro územní řízení a platné územní rozhodnutí. Zbývající projektovou přípravu si už radnice vyřizovala sama. Projekt byl následně ještě rozdělen, a polovinu, stavbu přibližně sto metrů dlouhého úseku, převzal soukromý investor, zbytek nyní začíná dělat město. S výstavbou se oproti předchozímu plánu začíná ještě o něco dříve, poslední harmonogram totiž počítal s projektovou dokumentací v tomto roce a zahájením stavby v roce příštím.

Za výstavbu spojovací silnice o délce 103 metrů, veřejné osvětlení a krajinné úpravy v dané lokalitě zaplatí město více než 8,9 milionu korun s DPH. „Výraznou úsporu přineslo mimo jiné i samotné výběrové řízení, ve kterém se podařilo vysoutěžit cenu přibližně o 40 % nižší oproti původnímu předpokladu,“ doplňuje náměstek Řádek.

Obchody Makro a Tesco v zóně Hradubická otevřely v roce 2000. Později v zóně přibyly například obchody Hornbach, Sconto, Asko, Electroworld, Decathlon a řada menších obchodních jednotek. Na pozemcích mezi zónami nyní staví obchodní centrum rakouský řetězec XXXLutz, hotové má být ve druhé polovině letošního roku.

 

Tagy Hradec Králové
13 komentářů