DPP uvedl do provozu výtahy na Jiřího z Poděbrad. Stavba trvala bezmála tři roky

Výtah do stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: DPP/Petr HejnaVýtah do stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: DPP/Petr Hejna

Stanice Jiřího z Poděbrad je druhou nejhlubší stanicí pražského metra.

Pražské metro má ode dneška 47 bezbariérově přístupných stanic. Dopravní podnik (DPP) dnes po bezmála tříletém budování uvedl do provozu systém výtahů ve stanici Jiřího z Poděbrad.

Výtahy vznikly v části náměstí u Vinohradské ulice, jde o dvě dvojice výtahů spojené chodbou. První dopraví cestující z nástupiště do přestupní chodby, na jejímž konci je druhá dvojice výtahů, která cestující vyveze na povrch.

Kolem výtahů byla kvůli protipožárním předpisům zbudována i úniková schodiště. Pro vyústění výtahů postavili stavbaři samostatný kiosek u Vinohradské ulice nedaleko zastávky tramvaje. „Každý z výtahů může přepravit najednou až 21 osob,“ uvedl dnes DPP.

Zdvih první dvojice výtahů je 16,9 metru, rychlost 1,6 metru za sekundu. Za necelých 11 vteřin přepraví cestující na začátek zhruba 40 metrů dlouhé přestupní chodby, kterou se dostanou ke druhé dvojici výtahů. Druhá dvojice výtahů má zdvih 28,1 metru a rychlost 2 metry za sekundu.

Stanice Jiřího z Poděbrad je druhou nejhlubší stanicí pražského metra, hloubka středu nástupiště je 45 metrů (nejhlubší je Náměstí Míru – 53 m). V posledních letech stanice prochází velkou modernizací, která si loni vyžádala desetiměsíční úplnou výluku.

Zakázku na modernizaci stanice, která byla uvedena do provozu před Vánoci roku 1980, získalo koncem května 2021 sdružení firem Strabag a AŽD Praha s cenou 1,289 miliardy korun. Jde o jednu z největších investic DPP za poslední léta.

Výtah do stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: DPP/Petr HejnaVýtah do stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: DPP/Petr HejnaVýtah do stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: DPP/Petr HejnaVýtah do stanice metra Jiřího z Poděbrad. Autor: DPP/Petr HejnaBudování bezbariérového přístupu do stanice Jiřího z Poděbrad (prosinec 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkBudování bezbariérového přístupu do stanice Jiřího z Poděbrad (prosinec 2022). Autor: DPP/Daniel ŠabíkBudování bezbariérového přístupu do stanice Jiřího z Poděbrad (prosinec 2022). Autor: DPP/Daniel Šabík
Tagy dpp stanice metra Jiřího z Poděbrad
10 komentářů