Svíčková i řízek v jídelních vozech podražily, cena piva i polévek zůstala
Společnost JLV upravila od začátku měsíce ceny ve svém palubním menu pro jídelní a bistrovozy na spojích Českých drah pod
Společnost JLV upravila od začátku měsíce ceny ve svém palubním menu pro jídelní a bistrovozy na spojích Českých drah pod značkou ČD Restaurant. Zdražení vysvětluje rostoucími náklady i kvalitnějšími surovinami. U většiny jídel jde o zdražení o desetikorunu.
Dlouhodobě nejoblíbenější pokrm, svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem podražila ze 139 na 149 Kč, na podobné ceny vzrostly ceny dalších hlavních jídel včetně řízku. Polévky zůstaly na ceně 49 Kč. Nově je v nabídce pečené kachní stehno za 199 Kč, které získalo hlavní cenu v hlasování profesionálů v rámci letošního Taste of Travel na veletrhu WTCE v Hamburku. Na stejných cenách zůstala i káva či pivo. Kompletní menu je k dispozici na stránkách JLV.
„Úprava cen vybraných pokrmů reflektuje dlouhodobě vzrůstající surovinové i personální náklady spojené se zajištěním gastronomického servisu na palubách Českých drah,“ vysvětlil obchodní ředitel JLV Jan Valeš. Podle něj se v průběhu posledních let cena jídel na palubě nezvyšovala. „S novou sezónou byly rostoucí náklady po dohodě s Českými drahami promítnuty alespoň částečně do některých prodejních cen,“ dodal Valeš.
Jídelní vozy zůstávají jednou z velkých výhod Českých drah na dálkových trasách. Za jejich nabídku a kvalitu bodovaly ČD nedávno i v prvním žebříčku evropských dopravců.
Podle návrhu jízdního řádu by mělo dojít od prosince k rozšíření počtu vlaků, na které je České dráhy nasazují, do finálního schválení ale zatím nechtějí ČD plány potvrzovat. Pod značkou ČD Restaurant nabízí ČD občerstvení v 85 vlacích, další jídelní a bistro vozy jezdí v Česku na spojích se zahraničními soupravami.