Kanadská letecká fúze: WestJet kupuje Sunwing, který nebude muset v sezóně spoléhat na jiné dopravce

Boeing 737 MAX 8 společnosti WestJet. Foto: Collin Brown Photography / Flickr.comBoeing 737 MAX 8 společnosti WestJet. Foto: Collin Brown Photography / Flickr.com

WestJet má půjčovat Sunwing letadla v době sezóny, aby si je nemusel půjčovat v zahraničí i s posádkami. Velkým dodavatelem byly české Smartwings.

Druhý největší kanadský letecký dopravce vyslal jeden ze signálů o tom, že letectví se nejspíše dostalo ze své největší krize. WestJet oznámil, že se dohodl na ovládnutí kanadské letecké společnosti Sunwing Airlines včetně společnosti Sunwing Vacation. Jako důvod uvádí posílení obou firem po zotavení z pandemie koronaviru.

Koupí Sunwing WestJet posílí v segmentu, který se po krizi zotavuje nejrychleji ze všech: lety na dovolenou. Právě to je hlavní specializace Sunwing. „Spojení obou firem vytvoří nové možnosti cestování na trhu letů na dovolené i trhu letů pro práci odkudkoliv,“ uvedla firma v prohlášení. Podle dopravců přinese spojení ochranu pracovních míst a posílení firmy. Současný šéf Sunwing Stephen Hunter povede novou firmu, ve které se spojí společnosti Sunwing Vacations a WestJet Vacations. Ta bude mít sídlo v Torontu, WestJet a letecký byznys bude mít hlavní základnu nadále v Calgary.

WestJet aktuálně provozuje kolem 140 letadel, zejména Boeingů 737. Sunwing má nyní 29 letadel Boeing 737-800 a 737 MAX 8.

Propojení obou firem je špatnou zprávu pro evropské letecké dopravce, které Sunwing Airlines půjčovaly svá letadla na zimu pro lety z Kanady do Karibiku. Dlouhodobou spolupráci měly Sunwing hlavně s českými Smartwings. V tiskové zprávě WestJet uvedl, že propojení obou dopravců umožní pokrýt zvýšenou potřebu letadel pro Sunwing stroji od WestJet namísto pronájmů letadel včetně posádek ze zahraničí. „To znamená více práce pro Kanaďany,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Tagy Sunwing Sunwing Airlines westjet
3 komentáře