dkv-spojujeme

Zvonokosy: Až 500 litrů moči. Sporné pisoáry před nádražím se Praze 1 osvědčily

Pisoár před hlavním nádražím v Praze. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPisoár před hlavním nádražím v Praze. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Přesně před třemi týdny vzbudily velký rozruch mobilní pisoáry, které nechala Praha 1 instalovat před budovou hlavního nádraží. Případ hodný

Přesně před třemi týdny vzbudily velký rozruch mobilní pisoáry, které nechala Praha 1 instalovat před budovou hlavního nádraží. Případ hodný městečka Zvonokosy rozdělil veřejnost. Zařízení umístěná na chodníku slouží pouze mužům, z jejichž močení dělají věc veřejnou. Podle vedení městské části ale svůj účel plní.

Podle mluvčího Prahy 1 Martina Šebesty se denně vyveze 300 až 500 litrů moči. „Už to, že tato moč nekončí v parku na stromech, prostředí kultivuje. Instalaci pisoárů je nutné vnímat v kontextu toho, že jiné toalety v parku chybí a placené záchodky v budově nádraží jsou od parku poměrně značně vzdálené. Objem, který vyvážíme, dokazuje, že tyto pisoáry jsou potřebné a plní svůj účel,“ říká Šebesta.

Záchody na hlavním nádraží patří Správě železniční dopravní cesty, před lety je nechala zrekonstruovat společnost Grandi Stazioni, která nádraží spravovala. Od té doby stojí jejich použití 20 korun. Na dotaz o možném zlevnění SŽDC nereagovala.

Umělohmotné pisoáry před nádražím mají sloužit do doby, než dojde k revitalizaci parku. O té se ale mluví dlouhá léta a zatím je v nedohlednu. Stav parku byl kdysi předmětem kritiky ze strany Grandi Stazioni, která v nečinnosti Prahy 1 viděla torpédování své snahy o přeměnu nádraží v dopravně-obchodní centrum.

[yop_poll id=“21″]

Tagy pisoár Praha hlavní nádraží SŽDC
75 komentářů