Ztráta důvěry. 44 % cestujících by do MAXu sedlo nejdříve za rok, průzkum srazil akcie Boeingu

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Britská nadnárodní banka Barclays včera svoji zprávou a doporučením výrazně zlevnila akcie Boeingu. Snížila doporučenou cenu akcie v poté, co

Britská nadnárodní banka Barclays včera svoji zprávou a doporučením výrazně zlevnila akcie Boeingu. Snížila doporučenou cenu akcie v poté, co si provedla průzkum mezi cestujícími, zda se nebudou znovu bát letět s Boeingem 737 MAX, až dostane od úřadů povolení vrátit se do provozu.

Analytici se zaměřili na dosud nepříliš řešenou otázku důvěry samotných cestujících. V průzkumu oslovili celkem 1765 lidí. „Pokud by měli lidé na výběr, 52 % cestujících si vybere jiné letadlo než Boeing 737 MAX,“ uvedli analytici ve zprávě pro investory. Podle průzkumu by 44 % cestujících čekalo nejméně rok, než by s MAXem letěla.

Analytik firmy David Strauss uvedl, že pro zhruba pětinu lidí je velmi důležité, jaké letadlo pro svoji cestu použijí. Upozornil současně, že v době internetu a sociálních sítí je pro cestující mnohem snadnější si zjistit, čím poletí.

Na základě průzkumu snížila Barclays doporučenou cenu akcie z 412 na 367 dolarů. Podle analytiků totiž bude Boeingu trvat návrat výroby k původním číslům mnohem déle než se zatím předpokládá. „Domnívám se, že aerolinky nebudou chtít letadla odebrat tak rychle, jak původně plánovaly,“ řekl Strauss.

Akcie Boeingu reagovaly na zprávu poklesem o více než tři procenta na 357 dolarů, nejnižší hodnotu od březnové nehody Ethiopian Airlines. Boeing při poslední prezentaci výsledků odmítl uvést, jaké dopady uzemnění letadel bude na hospodářské výsledky mít.  Boeing patří dlouhodobě mezi investory vyhledávané firmy na burze: za posledních pět let hodnota akcie stoupla trojnásobně.

Průzkum je zajímavý i pro aerolinky, u kterých MAX tvoří nebo bude tvořit většinu flotily. V Česku mají Smartwings objednáno celkem 39, zatím jich má sedm.

[yop_poll id=23]

 

 

Tagy boeing Boeing 737 MAX Top uzemnění letadel 737 MAX
20 komentářů