ZSSK začínají jezdit s novými vozy Bdmpz, zlepší dopravu na východě Slovenska

Nový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSKNový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSK

Do konce září příštího roku převezme ZSSK 52 nových a modernizovaných vozů.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zařadila do provozu první čtyři nové osobní vozy 2. třídy řady Bdmpz. Vyrobila je společnost ŽOS Vrútky. ZSSK jich má objednáno celkem sedmnáct, objeví se hlavně na východě Slovenska.

Klimatizované vozy jsou určeny pro regionální dopravu, umožňují přepravu jízdních kol. Mohou jezdit rychlostí až 160 km/h. Vozy mají jezdit hlavně na tratích Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa a Kysak – Lipany – Plaveč.

Většinu nákladů na nové vagóny zaplatí Evropská unie, dotace bude celkem 33 milionů eur. Nové vozy doplní ještě dalších 35 modernizovaných Bdt (na Bdteer, dvanáct již dodáno). Celkem 52 nových a modernizovaných vozů nahradí ty úplně nejstarší, které již nesplňují standardy cestování 21. století. Dodávka nových vozů má skončit příští září.

Kromě klimatizace jsou vozy vybaveny vakuovými toaletami, kamerovým systémem a vizuálním a akustickým informačním systémem. Cestující mohou využít wifi připojení k internetu a dobít si elektroniku, v oddíle pro přepravu kol je i zásuvka na dobití elektrokol.

Nový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSKNový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSKNový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSKNový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSKNový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSKNový osobní vůz Bdmpz pro ZSSK. Foto: ZSSK
Tagy Bdmpz Železničná spoločnosť Slovensko ŽOS Vrútky ZSSK
46 komentářů