Zpoždění spojů ovlivní i odměny manažerů Českých drah, řekl Kupka

Nádraží Beroun, motorák 810. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží Beroun, motorák 810. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

České dráhy ve výroční zprávě za loňský rok uvádějí, že nesou zodpovědnost za 12 procent zpoždění svých vlaků.

Spolehlivost spojů a jejich případná zpoždění budou mít vliv i na odměňování manažerů Českých drah. Soubor kritérií, která to budou zohledňovat, plánuje ministerstvo dopravy zavést pro státního dopravce na podzim. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podobná kritéria pro odměňování vedoucích pracovníků má od minulého týdne Správa železnic. Drtivá většina zpoždění jde přitom na její vrub. České dráhy ve výroční zprávě za loňský rok uvádějí, že nesou zodpovědnost za 12 procent zpoždění svých vlaků.

Zohlednění spolehlivosti spojů a zpoždění vlaků zatím v pravidlech pro odměňování manažerů Českých drah chybělo. Největší váhu sice i po připravovaných změnách budou mít při vyměřování odměn vedoucích pracovníků hospodaření podniku a kvalita služeb, kritérium o spolehlivosti spojů by ovšem mělo mít podíl kolem 35 procent, řekl Kupka.

Klíčové by v rámci těchto kritérií mělo být podle plánů ministerstva zpoždění spojů, které zavinil samotný dopravce. Vliv tak nebudou mít například výluky nebo mimořádné události na trati. Přesnou podobu změn chce resort dokončit během podzimu.

Podobným způsobem se kritéria pro odměňování generálního ředitele, jeho náměstků a dalších vedoucích pracovníků změní ve Správě železnic. Úpravy schválila v minulém týdnu správní rada organizace. Manažeři Správy železnic budou nově hodnocení rovněž podle spolehlivosti a propustnosti železniční sítě, tedy míry zpoždění osobních i nákladních vlaků. Zpoždění vlaků v posledních měsících výrazně narostla kvůli stavebním pracím na jednotlivých tratích.

České dráhy přepravily v prvním pololetí roku celkem 75 milionů cestujících. Meziročně je to nárůst o 25 milionů. Za loňský rok České dráhy ve svých vlacích přepravily 120,7 milionu cestujících.

Pokud jde o zpoždění s vinou na straně dopravce, Správa železnic je pokutuje. Loni dopravcům udělila pokuty ve výši necelých 900 tisíc korun. Rozdělení podle dopravců odmítla uvést s poukazem na obchodní tajemství.

Tagy České dráhy Martin Kupka Ministerstvo dopravy odměny
103 komentářů