Zlínský kraj zavádí časové jízdné, pravidelným cestujícím má snížit náklady

Vlak ve Zlíně. Foto: Twitter Integrované dopravy Zlínského kraje.Vlak ve Zlíně. Foto: Twitter Integrované dopravy Zlínského kraje.

Jednotlivé jízdenky od července naopak o více než desetinu zdraží.

Integrovaná doprava Zlínského kraje chystá od 1. července velkou tarifní změnu. Nově nabídne možnost cestovat v rámci kraje na předplatnou jízdenku. Zatím na sedm nebo 30 dní. Cestujícím mají díky tomu při pravidelném dojíždění výrazně klesnou náklady. Současně ale o více než desetinu podraží běžné jízdné.

Zavedení předplatných jízdenek předcházely v minulých měsících intenzivní přípravy, které spočívaly v rozdělení kraje na 98 zón. Cestující si tak budou pořizovat předplatné jízdenky na zóny, kterými se pravidelně pohybují cestou třeba do práce nebo do školy. Na území zakoupených zón se pak budou moci neomezeně pohybovat jak vlakem, tak autobusem,“ řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Radek Doležel.

Každá zóna má stanovenou cenu. Výsledná cena předplatné jízdenky pak bude součtem zakoupených zón. U většiny zón cestující zaplatí 250 Kč za třicet dní nebo 83 Kč za sedmidenní jízdenku; deset zón zahrnujících větší města v kraji je dražších. „Ceny jsou nastaveny tak, aby se třicetidenní jízdné většině cestujících vyplatilo už po zhruba 12 dnech, sedmidenní jízdné pak pátý den,“ dodal Doležel. Detailní popis změny je na stránkách IDZK.

Předplatné jízdenky budou vázané na krajskou kartu Zetka nebo kartu Moravskoslezského kraje ODISka, na níž je budou mít cestující nahrané. „Apelujeme proto na obyvatele kraje, kteří uvažují o předplatném jízdném, aby si kartu včas pořídili. Nyní ji dokonce nabízíme za zvýhodněnou cenu 99 korun,“ říká jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář.

I po zavedení předplatného jízdného zůstane možnost cestovat v krajské dopravě na jednotlivé jízdenky. Ty ale budou dražší. Nástupní sazba se zvýší na 11 korun, za ujetý kilometr cestující nově zaplatí 1 korunu a 35 haléřů. Důvodem jsou rostoucí náklady. Dosud je nástupní sazba devět korun a kilometrová sazba 1,20 Kč.

Tagy IDZK Integrovaná doprava Zlínského kraje Zlínský kraj
49 komentářů