Zlínský kraj od července opět zdraží veřejnou dopravu, zavede časové jízdenky

Nové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD BUS Uherské Hradiště. Foto: ZlinerNové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD BUS Uherské Hradiště. Foto: Zliner

Časové jízdenky budou nově platit i v autobusech.

Cestování veřejnou dopravou ve Zlínském kraji opět podraží. Po zvýšení cen od ledna letošního roku se změní ceník opět od července. Změny již schválili krajští zastupitelé.

„Musíme reagovat na současnou ekonomickou realitu, proto od 1. července nastavíme ceny následovně: nástupní sazba se zvýší na 11 korun, za ujetý kilometr cestující nově zaplatí 1 korunu a 35 haléřů,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel. Jízdné se bude zaokrouhlovat na celé koruny a k platbě bude jako doposud možné využít hotovost, platební karty, mobilní telefon nebo karty Zetka či ODISka, které navíc umožňují zvýhodněný přestup mezi spoji (cestující platí nástupní sazbu pouze v prvním spoji).

Až dosud je nástupní sazba devět korun a cena za ujetý kilometr 1,20 Kč. Už v lednu došlo ke zvýšení cen za kilometr z jedné koruny. Kraj dává na veřejnou dopravu ročně 1,53 miliardy korun.

Velkou změnou v systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) bude zavedení časového jízdného v celé síti. Dosud platí jen ve vlacích. „V první fázi si cestující budou moct pořídit 30denní nebo 7denní časovou jízdenku,“ dodal Doležel.

Kraj bude rozdělen na 99 zón, pro které si budou cestující pořizovat časové jízdenky. Ty budou vázány na krajskou kartu Zetka nebo kartu Moravskoslezského kraje ODISka, na níž je budou mít cestující nahrané. „Apelujeme proto na obyvatele kraje, kteří využívají spoje IDZK k pravidelnému dojíždění do zaměstnání nebo do školy, aby si kartu včas pořídili,“ připomněl jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář.

V současné době se ladí ceníky časového jízdného, které budou zveřejněny po jejich schválení Radou Zlínského kraje. Během jara také proběhne v celém regionu informační kampaň, aby se lidé o novince dozvěděli všechno potřebné a mohli si včas pořídit kartu Zetka.

Tagy IDZK Integrovaná doprava Zlínského kraje
29 komentářů