Zlínský kraj plně obnoví provoz veřejné dopravy, v Libereckém se vrací turistické linky

Motorový vůz řady 840 RegioSpider na trati u Frýdlantu. Foto: České dráhyMotorový vůz řady 840 RegioSpider na trati u Frýdlantu. Foto: České dráhy

Další dva kraje oznámily postupné obnovování veřejné dopravy. Zlínský kraj od 25. května vrátí provoz do původního stavu. Liberecký kraj

Další dva kraje oznámily postupné obnovování veřejné dopravy. Zlínský kraj od 25. května vrátí provoz do původního stavu. Liberecký kraj zatím některá omezení nechá, ale od víkendu rozšíří počet spojů včetně turistických autobusů.

„Od 25. května začnou podle standardních jízdních řádů jezdit autobusy i vlaky všech dopravců, kteří mají se Zlínským krajem uzavřeny smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících na území našeho regionu, aby se do škol mohl vrátit větší počet dětí a rodiče, kteří jsou s nimi zatím na OČR, se mohli vrátit do práce,“ informoval hejtman Jiří Čunek.

Liberecký kraj od soboty prodlouží vlaky na lince L1 až do Harrachova, dosud sem jezdí jen dvakrát denně, navazovat na něj bude místní autobusová linka 943. „Zde však budou vlaky nadále končit, protože Polsko zatím neumožňuje běžné cestování na své území, stejně tak nepouští své občany ven,“ informuje Jiří Hruboň, ředitel organizátora dopravy KORID LK a dodává, že nadále nebudou v provozu vložené posilové vlaky mezi Tanvaldem a Libercem. S mírným zpožděním také zahajují provoz oblíbené cyklobusy do Jizerských hor a na pomezí Krkonoš. Linky 395 do Bedřichova, 650 na Smědavu a 795 na Jizerku nabídnou své služby o víkendech.

Kraj posílí i linku 270 z Liberce do Stráže pod Ralskem, která také nabídne přepravu jízdních kol. Úplnou novinkou je linka 469, která s cyklovlekem přiblíží obyvatelům Libereckého kraje Národní park České Švýcarsko. Pojede z České Lípy přes Lužické hory do Jetřichovic a obslouží turisticky zajímavá místa na území obou krajů.

Tím však návrat k „normálnímu“ provozu nekončí. Hned od pondělí 18. května se obnovuje z velké části provoz rychlíků z Prahy do Turnova a Tanvaldu nebo rychlíků z Kolína do Nového Boru a Rumburku. Sezónní linky do Českého ráje a Krkonoš chce kraj spustit na přelomu května a června.

Aktuální informace o nabídce spojů a obnově provozu cestující najdou na webu Integrované dopravy Libereckého kraje.

Tagy Liberecký kraj obnovení provozu po pandemii koronaviru Zlínský kraj
17 komentářů