Železnice se může dočkat desítek miliard korun z emisních povolenek, dotace mají jít na nová vozidla i elektrizaci

Jednotka RegioPanter ve stanici Ostrava-střed. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czJednotka RegioPanter ve stanici Ostrava-střed. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.cz

Stát řeší i dotace pro MHD a nákladní železniční dopravu.

Ministerstvo dopravy (MD) a ministerstvo životního prostředí (MŽP) jednají o možnosti dotovat pořízení nových kolejových vozidel a elektrizaci tratí z výnosů z prodeje emisních povolenek. Řádově může jít o podporu v desítkách miliard korun.

O posunu v jednáních informovali minulý týden na železniční konferenci ŽESNAD.cz zástupci ministerstva dopravy. „Jednou z prvních oblastí by měla být podpora vlakové osobní dopravy, ohledně které již probíhá jednání i s Evropskou investiční bankou. Nicméně v tuto chvíli ještě nejsou stanoveny přesné podmínky a oblasti čerpání,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Půjde o peníze z takzvaného Modernizačního fondu, který plní výnosy z prodeje emisních povolenek. V jeho rámci je oblast veřejné dopravy podporována v programu TRANSGov.

Po dohodě MŽP a MD bude v rámci programu podporována krom dalšího i pořízení drážních vozidel na alternativní pohon (bioCNG/LNG, vodík, akumulátorové nebo s elektrickým přenosem výkonu z bezemisních zdrojů). Současně jsme se dohodli na tom, že ruku v ruce s touto podporou musí jít i elektrifikace tratí, tedy podporovaná bude i tato infrastruktura. Podpora v rámci tohoto programu je alokovaná v řádu desítek miliard korun,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Další podrobnosti budou předmětem materiálu pro schůzi vlády, který MŽP hodlá předložit do konce června.

Podle Ješátkové ministerstvo řeší i vyhlášení výzev pro městskou hromadnou dopravu. „V rámci programu TRANCom zaměřeném na podnikatelský sektor nyní jednáme o vymezení hranic podpory, která půjde do tohoto sektoru z MPO a která půjde z Modernizačního fondu, přičemž fond by měl zpočátku podporovat především dekarbonizaci těžké nákladní dopravy,“ dodala Ješátková.

Tagy dotace na pořízení nových vozidel elektrizace tratí Ministerstvo dopravy Ministerstvo životního prostředí Moderznizační fond
91 komentářů