Závada na počítačovém systému FAA ochromila letecký provoz ve Spojených státech

A321neo společnosti Delta Air Lines. Foto: DALA321neo společnosti Delta Air Lines. Foto: DAL

Příčinou problému je selhání systému NOTAM. Americký Federální úřad pro letectví na nějakou dobu pozastavil odlety.

Ve středečních ranních hodinách východního času došlo k závadě na důležitém počítačovém systému amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Zpoždění kvůli tomu nabralo nejméně 3 700 letů. Výpadek může ovlivnit letecký provoz po celém světě, potíže již hlásí například provozovatel madridského či barcelonského letiště. FAA nařídila všem leteckým společnostem pozastavit odlety z amerických letišť nejpozději do 15:00 středoevropského času. Z letišť Newark a Atlanta se lety z důvodu přetížení obnovily o něco dříve.

Příčinou problému je závada na systému NOTAM (Notice to Air Missions), který informuje posádky letadel a letištní personál o potenciálních nebezpečích na trase letu. Podle FAA přestal od středečního rána zpracovávat aktualizované informace. Co to způsobilo, zatím není jasné. Podle sdělení Bílého domu zatím nejsou žádné náznaky, že jde o kybernetický útok, informují tiskové agentury.

„Normální letový provoz se v USA postupně obnovuje po nočním výpadku systému NOTAM, který poskytuje bezpečnostní informace letovým posádkám.,“ stojí na twitterovém účtu amerického Federálního úřadu pro letectví.

Tagy FAA letecká doprava v USA USA
1 komentář