Dvakrát zatopený podchod během týdne? Chyba projektu to není, tvrdí Správa železnic

Podchod pod vršovickým nádražím v sobotu při bleskové povodni. Foto: Twitter.com / HasiciPrahaPodchod pod vršovickým nádražím v sobotu při bleskové povodni. Foto: Twitter.com / HasiciPraha

K zatopení podchodu došlo minulou sobotu a včera.

Nepříjemné překvapení čekalo minulou sobotu cestující a pěší, kteří chtěli využít podchodu vršovickým nádražím v Praze a dostat se buď na nástupiště nebo do Vršovic či Nuslí. Podchod byl částečně zatopen. Stejná situace se opakovala včera večer.

Událost vyvolala otázky, zda jsou nové projekty připravené i na dobu klimatických změn, která přináší i častější bleskové povodně. Podle Správy železnic jde o první případ, kdy byl podchod zaplaven. Projektantem byla společnost Sudop Praha.

„Projekt splňuje všechny normy. Podchod je tři roky v provozu a do soboty 20. 8., kdy meteorologové zaznamenali extrémní úhrny srážek, které se projevily např. lagunou na dálnici, nebyly při a po deštích žádné problémy,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová (Dotaz byl zaslán po prvním zatopení, nikoliv po včerejším)

Podle pražských hasičů má Botič běžně kolem 50 cm vody, v sobotu došlo po deštích ke zvýšení hladiny na 159 centimetrů. Zalitou vodu z podchodu museli hasiči odčerpávat.

Podchod vznikl rekonstrukcí a prodloužením původního podchodu. Otevřen byl loni v létě. Jeho vybudování bylo součástí rozsáhlé modernizace celé stanice. Podchod nově propojuje nástupiště a pražské čtvrti Vršovice a Nusle.

Odčerpávání vody z podchodu ve Vršovicích. Foto: Twitter.com / HasiciPraha

Odčerpávání vody z podchodu ve Vršovicích. Foto: Twitter.com / HasiciPraha

Tagy nádraží Vršovice podchod Vršovice Správa železnic Sudop Praha
200 komentářů