Zakladatel Norwegian křísí plány na lety přes Atlantik. Původní model přivedl dopravce téměř ke krachu

Boeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen SyversenBoeing 787 společnosti Norwegian Air Shuttle. Foto: Jørgen Syversen

Podle zakladatelů nových aerolinek je ideální doba pro start nového dopravce.

Zakladatel letecké společnosti Norwegian Air Shuttle Bjørn Kjos se chystá necelé dva roky po svém odchodu z těchto aerolinek k novému návratu do oboru. Má stát u zrodu nové aerolinky, která propojí Evropu s USA a Kanadou.

O plánu informoval norský deník Dagens Nearingsling. Nová společnost se bude jmenovat Norse Atlantic Airways. Čtyřiasedmdesátiletý manažer do ní investuje 24 milionů norských korun (zhruba 62 milionů Kč). Do byznysu se pouští s Bjørnem Tore Larsenem, který bude majoritním vlastníkem dopravce. Firma si chce brzy jít pro peníze na burzu v Oslu. Kjos má mít ve firmě 15 %.

Bjørn Kjos, dosavadní šéf a spoluzakladatel Norwegian. Foto Kristoffer Sandven / Norwegian

Bjørn Kjos, dosavadní šéf a spoluzakladatel Norwegian. Foto Kristoffer Sandven / Norwegian

Larsen dosud vlastní společnost OSM Aviation, která funguje částečně jako personální agentura pro zaměstnávání pilotů a palubních průvodčí, firma vyrostla na podobné činnosti zejména v lodní dopravě.

Norský deník cituje Larsena, podle kterého si firma již zajistila několik Boeingů 787 Dreamliner pro takové lety. Těch je trhu nyní nadbytek, všech se například zbavují Norwegian Air Shuttle. Firma patřila mezi průkopníky nízkonákladového létání, koncept se ale zcela neosvědčil jako ziskový model. Dopravce měl ale také smůlu: doplatil na problémy s motory Rolls-Royce, kvůli kterým část flotily musela zůstat na zemi.

„Teď je velmi dobrá chvíle vstoupit zpět do tohoto byznysu,“ řekl Kjos. Ten chce na letech spolupracovat i s firmou, kterou původně vybudoval a která nyní žádá soudy o povolení reorganizace a odpuštění velké části dluhů. V plánu je začátek s dvanácti letadly. Podle Larsena vstupu na trh nahrává i situace s cenami pronájmů letadel.

Tagy Bjørn Kjos Norse Atlantic Airways
10 komentářů