Začala stavba nové smyčky Depo Hostivař, stavbaři obsadili parkoviště P+R

Zahájení stavby smyčky Depo Hostivař. Pramen: DPP/Václav HoličZahájení stavby smyčky Depo Hostivař. Pramen: DPP/Václav Holič

V budoucnu má vzniknout místo parkoviště u Depa Hostivař parkovací dům pro 650 aut.

V Praze byla dnes zahájena stavba nové tramvajové smyčky Depo Hostivař; postaví ji Eurovia za 194 milionů. Stavba obnáší zhruba 1,25 kilometru nových kolejí, z čehož čtvrtina bude zatravněna. Hotovo má být do konce srpna.

Stavba přinese i několik omezení. Autobusové zastávky pro oba směry byly od 14. března 2022 dočasně přesunuty do Černokostelecké ulice. Obdobné je to i s parkovištěm P+R, které bude do 13. června sloužit jako zázemí pro stavební techniku a materiál. Město doporučuje jako náhradu záchytná parkoviště P+R Skalka I a II. V budoucnu má vzniknout místo parkoviště u Depa Hostivař parkovací dům pro 650 aut.

Smyčka Depo Hostivař vzniká na místě stávajícího stejnojmenného obratiště autobusů mezi stanicí metra, křižovatkou Černokostelecké a Sazečské ulice a parkovištěm P+R. Stavbaři zbudují nové koleje o celkové délce 1,25 kilometru, z toho třetina bude zatravněna. Autobusové obratiště přitom nezanikne, ale dostane novou podobu. Bude uvnitř tramvajové smyčky včetně odstavných ploch pro autobusy.

Vybudování nové tramvajové smyčky umožní DPP prodloužit spoje, které v současnosti končí na obratišti Černokostelecká. V následujících letech je v plánu prodloužení tramvajové tratě do Štěrbohol, proto bude smyčka připravena i pro ukončení spojů z východní strany. DPP ve smyčce vybuduje tři nástupiště: pro výstup, pro nástup směr do centra a pro nástup směr z centra. Čtvrté nástupiště bez kolejí bude sloužit autobusovým linkám.

DPP kromě toho letos plánuje zahájit stavbu dalších dvou nových tramvajových tratí: Modřany – Libuš a Divoká Šárka – Dědinská.

Zahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPZahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPZahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPZahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPZahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPZahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPZahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPZahájení prace na stavbě smyčky Depo Hostivař. Foto: Daniel Šabík / DPPDepo Hostivař, budoucí podoba s parkovacím domem a tramvajovou smyčkou. Pramen: DPP
Tagy dpp tramvajová smyčka Depo Hostivař
10 komentářů