Za zapomenutou nálepku na předním skle hrozí pokuta až 2500 korun

Elektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČRElektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČR

Obecně na čelním skle nesmí být nic nalepeno. Legislativa, která to umožňovala, už neplatí.

(Aktualizováno v 11:40, doplněn 3. odstavec s vyjádřením MDČR)
Česká republika se s koncem ledna po čtvrt století definitivně rozloučila s nalepovacími dálničními známkami. Nahradil je systém elektronických vinět, které jsou vázány na SPZ vozidla. Státní podnik Cendis jako provozovatel systému, policie a celní správa dnes ve společné tiskové zprávě upozornily řidiče, aby se nezapomněli zbavit starých nálepek.

„Důvodem je legislativa – obecně na čelním skle nesmí být nic nalepeno. Legislativa, která to u starých dálničních známek umožňovala, už neplatí,“ sdělil mluvčí Cendisu Martin Opatrný. Podle něj hrozí řidičům za ponechání staré nálepky na skle pokuta 2000 korun na místě a až 2500 korun ve správním řízení.

Jak ale později na dotaz deníku Zdopravy.cz doplnil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka, platných kuponů se to netýká. Zahraniční platnou nalepovací známku tak mohou řidiči na skle mít. Jemelka připomněl znění vyhlášky: „Vozidlo v zorném poli řidiče nesmí být vybaveno žádnými předměty, např. okrasné a upomínkové předměty, které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla nebo označení či zařízení povinně umisťovaných podle jiných právních předpisů jako například funkční elektronické zařízení pro úhradu mýtného nebo platný kupón prokazující uhrazení časového poplatku“.

Platby za české dálnice se budou nadále kontrolovat už jen elektronicky. „Systém kontroly elektronických dálničních známek je dvojí. Mobilní a stacionární. V prvním případě jde o přenosné sady do vozidel policie a celníků, ve druhém o kamery na vybraných mýtných branách. Obojí dělá totéž. Snímá SPZ a vyhodnocuje, zda má řidič uhrazen dálniční poplatek, či nikoliv,“ řekl Opatrný.

Policie má k dispozici 43 mobilních sad, celní správa 15. Kamery na mýtných branách přitom neslouží k okamžitému potrestání viníka, pouze pošlou informaci mobilní hlídce. Šéf dopravní policie Jiří Zlý si nicméně nový systém pochvaluje. „Znamená pro policisty zjednodušení práce, neboť nebudou odkázáni na manuální vkládání registračních známek do databází. V praxi tak bude mnohem jednodušší zjistit vozidlo, které neuhradilo dálniční poplatek,“ uvedl Zlý.

Policie od 1. ledna řešila 641 přestupků v příkazním řízení a udělila pokuty v souhrnné výši 541 tisíc korun. Celní správa vydala 516 příkazů na místě, celková výše uložených sankcí byla 596 tisíc korun.

Klasické dálniční kupony často nejdou odlepit, v očích zákona jde ale o přestupek. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Klasické dálniční kupony často nejdou odlepit, v očích zákona jde ale o přestupek.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Tagy Cendis elektronické dálniční známky
137 komentářů