Za zakázkou na modernizaci odpočívky Střechov na D1 míří s nejnižší cenou Metrostav

Odpočívka Střechov na D1. Pramen: ŘSDOdpočívka Střechov na D1. Pramen: ŘSD

Odpočívka Střechov byla budována v 70. letech minulého století, jde tak o jednu z nejstarších odpočívek na D1.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhodnotilo tendr na modernizaci a rozšíření odpočívky Střechov (vlevo), která leží na D1 zhruba na půli cesty mezi Prahou a Jihlavou. Nejvýhodnější nabídku ze sedmi uchazečů podala společnost Metrostav Infrastructure.

Do tendru šla s cenou 127,9 milionu korun, když předpokládaná cena byla 176 milionů. „Stavba má pravomocné stavební povolení a bude realizována v letošním roce,“ uvedl na twitteru šéf ŘSD Radek Mátl. Odpočívka na protější straně dálnice byla vylepšena už v roce 2019.

Odpočívka Střechov byla budována spolu s dálnicí v 70. letech minulého století, jde tak o jednu z nejstarších odpočívek na D1. V době výstavby šlo o velkou odpočívku s čerpací stanicí, ke které v 90. letech přibyl snack a motorest.

Rekonstrukce zahrne kompletní nové povrchy včetně odvodnění, nově bude instalován odlučovač ropných látek a retenční nádrž. Stání pro kamiony budou z cementobetonu, jejich kapacita se zvýší o 42 míst na 98 míst. Vzroste i počet míst pro osobní auta, pro jejichž malé pasažéry bude vybudováno hřiště. Odpočívka na levé straně je propojena s odpočívkou na pravé straně dálnice, kapacitu tak lze využít pro oba směry. Tomu mají napomoci nové informační tabule.

Na dálnicích je dnes kolem 130 odpočívek, které nabízejí téměř 2700 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších 1560 stání podle údajů ŘSD chybí. ŘSD se proto snaží odpočívky modernizovat i stavět nové. Chystá se například stavba prvních odpočívek na jihočeské D3 nebo chomutovské D7. Stát také přišel s myšlenkou zapojit do akce soukromé majitele pozemků, kteří často vlastní nevyužité zpevněné plochy se všemi potřebnými dokumenty. ŘSD s nimi vede tržní konzultace.

Tagy dálnice D1 metrostav odpočívka Střechov ŘSD
9 komentářů