Z Prahy do Mostu za 40 minut v roce 2035, slibuje Správa železnic

Vysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens MobilityVysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens Mobility

Nové spojení má zlepšit i dopravní napojení Karlovarska.

Kolem roku 2035 bude možné dojet vlakem z Prahy do Mostu do 40 minut. Po jednání se zástupci Mostu a Loun to oznámila Správa železnic ve společném prohlášení.

Ke zrychlení má dojít díky vysokorychlostní trati (VRT) Poohří. Ta je plánována jako odbočná  hlavního ramene Praha – Ústí nad Labem – Drážďany. Vycházet bude z úseku VRT Podřipsko, který spojí hlavní město s Lovosicemi. „Nová trať výrazně zkrátí jízdní doby mezi Prahou a severozápadními Čechy. Cestující by po dokončení VRT Podřipsko a Poohří měli ve vlaku z Prahy do Mostu strávit zhruba 40 minut. Nyní trvá cesta zhruba dvě hodiny,“ uvedla Správa železnic v tiskové zprávě. Jako termín zprovoznění uvádí rok 2035.

Podle Správy železnici může být nová trať impulsem k celospolečenskému rozvoji regionu. Může například přitáhnout nové investory, kteří vytvoří další pracovní příležitosti. Ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí Martin Švehlík odkazuje na zahraniční zkušenosti. „VRT ve Velké Británii, Francii nebo také v Rakousku pomohly zásadně zvýšit konkurenceschopnost tamních regionů. Mostecko bude mít díky dobré dostupnosti hlavního města významný potenciál v mnoha oblastech,“ uvedl. Nová trať má zlepšit i napojení Karlovarska.

Zástupci Správy železnic, statutárního města Most a města Louny na svém posledním jednání navázali spolupráci v oblasti zprostředkování informací. Města tak budou moci při komunikaci s okolními obcemi aktivně vystupovat jako koordinátoři.

Jsem velmi spokojen s dosavadním průběhem příprav vysokorychlostní tratě Poohří ze strany Správy železnic. Společně se zástupci Správy železnic a vedením města Louny jsme se dohodli na seznámení okolních obcí se stavem rozpracovanosti příprav, abychom tak předešli sporům, které se v souvislosti postupem příprav projektu mohou objevit,“ uvedl primátor Mostu Jan Paparega.

 

Tagy Správa železnic VRT VRT Poohří vysokorychlostní tratě v ČR
145 komentářů