Z Brna k Jadranu pravidelně Turboletem? Pro portorožské letiště chce létat VAN AIR Europe

L-410 s registrací OK-LRA společnosti VAN AIR Europe před odletem na Komorské ostrovy Foto: VAN AIR EuropeL-410 s registrací OK-LRA společnosti VAN AIR Europe před odletem na Komorské ostrovy Foto: VAN AIR Europe

Letecká společnost se sídlem v Brně však trvá na kompenzacích případných ztrát.

Brněnská letecká společnost VAN AIR Europe podepsala s letištěm ve slovinské Portoroži memorandum o porozumění. Podle něj se mají příští léto objevit letouny společnosti na linkách z Brna, Budapešti a Prahy do slovinského přímořského letoviska. S informací přišel jako první server EX-YU Aviation. Deníku Zdopravy.cz potvrdil předseda správní rady Van Air Europe Jan Václavík.

Nové linky mají být v provozu nejméně dvakrát týdně. Bez poplatků za cestující vyjde jedna rotace Brno-Portorož podle Václavíka přibližně na 5 840 euro. „Z naší třicetileté zkušenosti s provozem letounu L 410 UVP-E vyplývá, že letadlo nelze úspěšně provozovat v přepravě osob bez dotace. Z toho důvodu máme zájem spolupracovat na leteckém spojení ČR s Portoroží za podmínky, že předpokládanou ztrátu někdo vykompenzuje,“ dodal Václavík.

Druhé největší letiště s 20 tisíci cestujícími

Během nadcházejících tří měsíců zahájí Letiště Portorož reklamní kampaň ve třech městech na slovinském pobřeží, aby vyhodnotilo potenciál zmíněných linek. „Nechceme, aby se opakovaly předchozí roky, kdy byly lety spolufinancovány místní cestovní kanceláří a měly jen asi tři cestující,“ řekl Bernard Majhenič, výkonný ředitel letiště v Portoroži.

Portorožské letiště je druhé nejrušnější v zemi, přesto však letos odbavilo pouhých dvacet tisíc cestujících. Pravidelné lety momentálně postrádá, jedná však s leteckou společností Air Serbia o zavedení spojení s Bělehradem.

VAN AIR Europe má v současné době k dispozici pět letounů L-410 UVP-E s kapacitou devatenáct míst. Do června letošního roku zajišťovala jménem společnosti Trade Air vnitrostátní lety v rámci Chorvatska. Nyní provozuje například stroj v Gruzii, kde regionální dopravu podporuje místní vláda. Další letadlo odletělo tento týden na Komorské ostrovy v Mosambickém průlivu, kde firma uzavřela smlouvu rovněž na zajištění regionální dopravy mezi ostrovy. S dalším letadlem pak společnost provozuje výsadky v České republice a v Polsku.

Tagy BRQ L 410 Letiště Brno Portorož POW VAN AIR Europe
87 komentářů