Z 90 na 30 km/h. ŘSD omezilo rychlost na rušné silnici u Nového Boru kvůli přípravám na rozšíření

Kácení stromů podél silnice I/9 mezi Novým Borem a Svorem. Foto: ŘSDKácení stromů podél silnice I/9 mezi Novým Borem a Svorem. Foto: ŘSD

Soutěž na celou stavbu ještě běží, ŘSD opakovaně posouvá uzávěrku pro nabídky.

Na jednom z nejvytíženějších silničních úseků v Libereckém kraji mezi Novým Borem a Svorem začalo dočasné omezení rychlosti jen na 30 km/h. Dlouhý rovinatý úsek přitom svádí běžně k překračování maximální rychlosti 90 km/h.

Důvodem jsou přípravné práce na rozšíření celého úseku, ve kterém jsou spojeny do jedné silnice I/9 a I/13. „V úseku probíhají naplno přípravné práce, jako je kácení stromů a budování geodetického bodového pole. Na krajnici se pohybují pracovníci a technika, proto řidiče prosíme o ohleduplnost a dodržení snížené rychlosti na 30 km/h,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic na svém twitterovém účtu. Zakázku na přípravu území získala za 9,3 milionu korun společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Odhadovaná cena byla výrazně vyšší: 24 milionů korun.

ŘSD chce se zkapacitněním začít letos. Tendr na zhotovitele vypsalo loni v listopadu, od té doby opakovaně posunulo termín pro podání nabídek. Aktuálně je uzávěrka 15. února. Vítěz soutěže s odhadovanou cenou 634 milionů korun má silnici mezi Novým Borem a Svorem rozšířit na čtyři pruhy.

Bezpečnější křižovatka u Svoru

Půjde o první čtyřpruhový úsek na silnici I/9. Jde o vytíženou část silnice, která je na této trase využita i jako silnice I/13 a je hlavní spojnicí z Prahy do Šluknovského výběžku nebo mezi Libercem a Děčínem. ŘSD již získalo pravomocné stavební povolení.  Necelé tři kilometry dlouhý úsek řeší rozšíření v místě, kde je silnice zatím dvoupruhová. ŘSD v informačním letáku rozšíření vysvětluje očekávaným dalším nárůstem provozu: pro rok 2035 je odhadovaná intenzita dopravy dokonce 17 tisíc aut za den. Stávající kategorie S 11,5/80 se rozšíří na čtyřpruh kategorie S 21,5/110.

Velkou proměnou projde i křižovatka silnic I/9 a I/13 ve Svoru, kde došlo v minulosti k řadě tragických nehod kvůli nedání přednosti v jízdě. Nově vznikne okružní křižovatka. Z ní má v budoucnu vést i nový obchvat Svoru.

Trasa silnice I/9 a I/13 u Nového Boru, kde dojde k rozšíření vozovky. Foto: ŘSD

Trasa silnice I/9 a I/13 u Nového Boru, kde dojde k rozšíření vozovky. Foto: ŘSD

Tagy I/9 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Svor - Nový Bor
24 komentářů