Vysočina zdraží veřejnou dopravu od ledna až o 15 %

Motorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhyMotorový vůz 841 Stadler RS1 v Humpolci. Foto: České dráhy

Ceník na Vysočině se měnil naposledy v roce 2020.

Ceny jízdného v integrovaném dopravním systému Veřejná doprava Vysočiny (VDV) se od 1. ledna příštího roku zvýší až o 15 procent. Jde o veřejnou dopravu v kraji zajišťovanou autobusy i vlaky. Nový ceník dnes schválila rada kraje kvůli růstu nákladů na tuto dopravu. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). I tak kraj v příštím roce očekává u těchto spojů nárůst ztrát okolo 170 milionů korun, což bude muset zaplatit.

„V rámci VDV jsme přistoupili k navýšení cen tarifů. To navýšení nikde nepřesahuje 15 procent, v některých případech je o něco nižší,“ řekl Schrek. Výnosy z jízdného by měly příští rok v součtu stoupnout o 30 milionů korun, pokud se podstatně nezmění počet cestujících. Náklady na tuto dopravu podle hejtmana ale rostou mnohem rychleji, navýší se asi o 200 milionů korun. „Ten rozdíl ztráty dopravcům budeme muset uhradit z vlastních prostředků, uvedl hejtman. Podotkl, že zdražení jízdného okolo 15 procent už dřív avizovaly i České dráhy.

Ceník Veřejné dopravy Vysočiny se podle dřívějších údajů kraje neměnil od roku 2020. Náklady stoupají kvůli zdražování vstupů, zejména pohonných hmot, elektřiny a mezd.

Kraj hradí prokazatelné ztráty autobusových a vlakových spojů, které si objednal. Letos podle předpokladu doplatí přes 1,1 miliardy korun. Například v roce 2016 za tyto spoje vydal 726 milionů Kč.

Radní kraje už v červenci projednali financování dopravní obslužnosti v tomto roce. Proti rozpočtu pro letošek tehdy kraj očekával růst výdajů asi o 57 milionů Kč. Přispělo k tomu zvyšování mezd, inflace, ale také kilometry navíc kvůli objízdným trasám.

ČTK

Tagy Kraj Vysočina Veřejná doprava Vysočina
109 komentářů