Vysočina podepsala smlouvu s Českými drahami na 10 let, slibují 15 nových souprav

Vizualizace nové podoby RegioPanteru pro 140 cestujících. Foto: České dráhyVizualizace nové podoby RegioPanteru pro 140 cestujících. Foto: České dráhy

Vysočina je dalším krajem, kde České dráhy získaly desetiletou jistotu provozu. Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a generální ředitel Českých

Vysočina je dalším krajem, kde České dráhy získaly desetiletou jistotu provozu. Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec dnes v Jihlavě podepsali smlouvu o zajištění drážní základní dopravní obslužnosti v hodnotě 6,3 miliardy korun.

České dráhy získaly kontrakt bez soutěže přímým zadáním. „Hned na konci letošního roku se České dráhy zavazují aktivně vstoupit do integrace regionální dopravy a zapojit se do jednotného odbavování cestujících. Plánována je modernizace vozidlového parku,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Plán uzavřít smlouvu s Českými drahami schválili v únoru zastupitelé.

Smlouva počítá s ročním výkonem 4,3 milionů vlakokilometrů, za kilometr tak zaplatí kraj v průměru 146 korun. České dráhy budou jezdit na všech tratích na Vysočině s výjimkou turistických vlaků na trati Moravské Budějovice – Jemnice.

České dráhy nejpozději od jízdního řádu 2023/2024 slibují nasadit nová vozidla, která výrazně zvýší spolehlivost a komfort cestování. „Konkrétně se má jednat o pořízení šesti elektrických jednotek o kapacitě cca 145 míst k sezení a devíti motorových jednotek o kapacitě 120 míst k sezení. Nové soupravy budou klimatizované, bezbariérové, a to včetně WC, vybavené Wi-Fi sítí, bude možné jimi cestovat pohodlně s kočárky a zákazníkům bude k dispozici také audiovizuální informační systém,“ řekl Kupec.

Zatímco elektrické jednotky už dopravce vysoutěžil, tendr na dieselové jednotky stále běží. V případě elektrických vlaků půjde o nasazení jednotek RegioPanter. Nasadit je má na spojení z Jihlavy do Havlíčkova Brodu a dál do Kolína a z Havlíčkova Brodu do Ždáru nad Sázavou.

Tagy České dráhy Kraj Vysočina Top
40 komentářů