dkv-spojujeme

Vysočany v novém, zastávka Rajská zahrada. SŽDC soutěží lepší trať na Hradec Králové

Vizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala jednu z největších zakázek za poslední rok, která má výrazně proměnit příměstské cestování z

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala jednu z největších zakázek za poslední rok, která má výrazně proměnit příměstské cestování z Prahy směrem na Lysou nad Labem a dál do Hradce Králové.

Za 3,57 miliardy korun bez DPH hledá firmu, která zmodernizuje úsek z Prahy – Vysočan do Mstětic. Součástí úprav je i kompletní proměna stanice Praha – Vysočany a vybudování nové zastávky Rajská zahrada v blízkosti metra B. Zakázka je zveřejněna na profilu zadavatele, kde je kompletní zadávací dokumentace včetně popisuje jednotlivých úprav .

SŽDC počítá na patnáctikilometrovém úseku  s kompletní rekonstrukcí železničního svršku, spodku, nástupišť v zastávkách Zeleneč, stanicích Praha-Horní Počernice a Praha-Vysočany, dále pak opravami železničních přejezdů, mostních objektů, trakčního vedení, staničního zabezpečovacího, sdělovacího a komunikačního zařízení. Opravou má dojít k odstranění technicky nevyhovujícího stavu a současně dosáhnout zvýšení traťové rychlosti a tím zkrácení cestovních dob. Trať má být vhodná i více pro nákladní dopravou než dosud, zvýší se například třída zatížení nebo délka kolejí až pro 740 metrů dlouhé vlaky.

K nepoznání bude především stanice Praha – Vysočany, dnes jedna z nejméně atraktivních na české železnici. Konfigurace stanice bude zcela nová: se dvěma ostrovními a jedním vnějším nástupištěm.  Stávající podchod projde rekonstrukcí a rozšířením, přibudou eskalátory a výtahy. Nástupiště budou navíc propojena novým podchodem pro přístup cestujících od ulic Krátkého a bratří Dohalských. Vznikne zcela nová odbavovací hala, současná zmizí.

Velkou změnou je i další propojení železnice s metrem. Železniční zastávka Praha-Rajská zahrada je umístěna v nejbližším možném místě u zastávky MHD metra B a autobusových linek stejnojmenného názvu Rajská zahrada. Přístup na tuto zastávku bude zajištěn pomocí nově navrhované lávky vedoucí přes Chlumeckou ulici a zároveň samotnou železniční trať do ulice Borská v oblasti Na Hutích. Lávku má stavět město, pokud se nestihne postavit včas, ke zprovoznění nedojde.

Akce bude mít velký vliv i na samotný provoz: částečně bude muset být provoz jednokolejný. Součástí akce je i rekonstrukce koleje trati z Prahy do Turnova, která vede k odbočce Skály a dál do Satalic, na té se chystá nepřetržitá výluka v součtu na 21 dní. Nově bude i tato třetí kolej elektrizovaná a instalují se na ní u odbočky Skály kolejové spojky s tratí do Lysé nad Labem.

Vlaky by na trati měly zrychlit, na některých úsecích až na 160 km/h. Než bude zavedeno ETCS, bude ale na celém úseku až do Lysé nad Labem maximálně stokilometrová rychlost. Dosud je na trati maximum 100 kilometrů v hodině, na velké části je ale jen maximem 60 km/h.

 

Vizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCVizualizace nové podoby stanice Praha - Vysočany. Foto: SŽDCNádraží Praha-Vysočany, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák
Tagy Praha - Vysočany Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top Trať 231 Praha -Lysá nad Labem - Kolín Vysočany - Mstětice zastávka Rajská zahrada
189 komentářů