Výsledek noční akce v Ostravě: Každý šestý cestující vyloučen z přepravy

Kontrola cestujících v ostravské MHD. Pramen: DPOKontrola cestujících v ostravské MHD. Pramen: DPO

Šlo o třetí kontrolní akci během podzimu, podle vedení DPO se situace zlepšuje. 

Dopravní podnik Ostrava (DPO) podnikl spolu s městskými strážníky v noci z pátku na sobotu kontrolní akci ve vozidlech MHD. Zkontrolováno bylo 721 cestujících ve 29 spojích, z toho 121 kontroloři vyloučili z přepravy za nedodržování přepravních podmínek. Šlo o třetí kontrolní akci během podzimu, podle vedení DPO se přitom situace zlepšuje.

Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platné jízdenky. V jednom případě šlo o vyloučení cestujícího pod vlivem alkoholu, jeden cestující musel opustit vůz, neboť cestoval bez zakrytých úst a nosu. Nereagoval přitom na upozornění a rovněž odmítl darovaný respirátor od zaměstnanců DPO. Ti během kontrol rozdali osm respirátorů.

„Poměr vyloučených pasažérů během této listopadové noční bezpečnostní akce je nejnižší ze všech, které jsme na podzim připravili. Rádi bychom proto poděkovali ukázněným cestujícím. Jsme rádi, že si uvědomují, že platit v MHD je normální a že jsou zároveň ohleduplní k sobě i ostatním a dbají na zakrytí dýchacích cest,“ uvedl šéf DPO Daniel Morys.

Akce probíhala na tramvajových linkách v okolí ulice Stodolní v Moravské Ostravě, v úseku od zastávek Křižíkova (Plynárny) po zastávku Karolina, od 22:00 do 2:00. Kontrolní akce se zúčastnilo 12 asistentů přepravy, což je titul zavedený v DPO na jaře 2017, a 15 strážníků.

Asistenti přepravy mají pomáhat nastupovat a vystupovat handicapovaným cestujícím a rodičům s kočárky, poskytovat informace a také kontrolovat dodržování přepravních podmínek.

Tagy DPO revizoři
31 komentářů