Volno pro dalších 10 kilometrů D35. Obce vzaly zpět rozklad proti povolení na úsek ze Sadové do Hořic

Vizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 u Hořic. Foto: ŘSD

ŘSD se dohodlo s obcemi na podmínkách během stavby. Soutěž vypíše na počátku příštího roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má volnou cestu k získání stavebního povolení pro další úsek dálnice D35. Proti jeho vydání na 10,4 kilometrů dlouhý úsek Sadová – Hořice podaly rozklad obce Sadová a Sovětice. Nakonec ho ale vzaly zpět.

Vyplývá to z informací na úřední desce ministerstva dopravy. Zpětvzetí rozkladu potvrdil i generální ředitel ŘSD Radek Mátl na twitteru. Podle něj k tomu došlo díky dohodě ŘSD s oběma obcemi. Obce v textu rozkladu požadovaly jasnější stanovení podmínek průjezdu těžké stavební techniky obcí. Díky zpětvzetí nabude stavební povolení v příštích dnech právní moci.

Obě obce v rozkladu uvedly, že nechtějí stavbu blokovat, ale mají obavy ze samotného průběhu stavby a velké intenzity nákladních aut. „Dopravci, kteří budou vybrání zhotovitelem této stavby D/35, budou využívat ekonomicky nejúspornější trasy ke stavbě. To přináší pro naši obec stovky a stovky nákladních vozidel křižující naší vesnici v obou směrech. Nebude v moci nikoho, kromě Policie ČR, nařídit, popřípadě zakázat průjezd těchto vozidel přes místní komunikace a silnice III. tříd,“ uvedla obec Sadová v rozkladu. Chtěla proto do stavebního povolení dosáhnout podmínky opravy silnic po dokončení dálnice i kompletní monitoring během stavby. Sovětice požadovaly jasnější vymezení řešení dešťové usazovací nádrže (DUN). Vozidla údržby mají totiž podle stavebního povolení k nádrži přijíždět obytnou zónou po silnici, která je jen pro osobní auta.

ŘSD plánuje v prvním čtvrtletí příštího roku vypsat soutěž na zhotovitele a začít se stavbou, která má být dokončena v roce 2025. Odhadovaná cena zakázky je 3,169 miliardy korun. Projektantem dálnice bylo sdružení Sudop Praha/Dopravoprojekt Brno. V jednom ohledu je stát na dálnici už připraven: Policie České republiky zde na začátku října otevřela dálniční oddělení. Stavbě bude předcházet ještě rozsáhlý archeologický výzkum.

Trasa D35 v úseku Hořice - Sadová. Foto: ŘSD

Trasa D35 v úseku Hořice – Sadová. Foto: ŘSD

Tagy D35 Hořice - Sadová Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
40 komentářů