Vlaky do Polska se rozjedou příští týden, novinkou jsou tři spoje k Baltu

Vlak PKP Intercity, ilustrační foto. Autor: PKP IntercityVlak PKP Intercity, ilustrační foto. Autor: PKP Intercity

Polsko zůstává zatím jedinou zemí, se kterou nemá Česko obnovenou železniční osobní dopravu. K návratu vlaků by mělo ale dojít

Polsko zůstává zatím jedinou zemí, se kterou nemá Česko obnovenou železniční osobní dopravu. K návratu vlaků by mělo ale dojít přesně za týden.

Vyplývá to z informací na stránkách polského státního dopravce PKP Intercity. Mluvčí Českých drah Gabriela Novotná potvrdila, že by k 22. červnu mělo dojít k obnovení dálkových vlaků i regionální dopravy na hraničních přechodech Český Těšín/Cieszyn a Bohumín/Chalupki. „Vzhledem k aktuálnímu posouzení polské části Slezska jako „regionu s vyšším nebezpečím onemocnění COVID-19″ Vládou ČR je možné, že by se zahájení provozu mohlo odložit – definitivní stanovisko budeme mít ve středu 17.června 2020,“ dodala Novotná.

 

Podle zveřejněného přehledu dojde ke zprovoznění denních dálkových vlaků 22. 6. Od tohoto data by se měly obnovit denní dálkové vlaky, od 26. 6. pak začnou jezdit noční dálkové vlaky k Baltu.

Od 22. 6., případně o den později kvůli oběhům, dojde k restartu spojení z Prahy do Varšavy s vlaky Silesia, do Krakova opět pojede Cracovia. Po trati mezi Bohumínem a Břeclaví dojde k obnově provozu dálkových vlaků mezi Polskem a Rakouskem a Maďarskem.

Konec omezení přinese letos i start tří sezónních nočních vlaků z Bohumína k Baltu, které pojedou každý den od 26. června do konce prázdnin. Půjde o spoje na poloostrov Hel a přístavní města Kolobřeh a Svinoústí.

U regionálních přeshraničních vlaků do Polska dosud není jasno, kdy opět vyjedou, mluví se nejdříve o červenci. Provoz po peážní trati Mikulovice – Glucholazy – Jindřichov ve Slezsku bude zahájen pondělí 22. června 2020 (vlak Sp 1441 bude dne 22. června ještě nahrazen autobusem, ostatní vlaky již projedou), u ostatních ještě běží jednání objednatelů a obnově provozu.

Tagy obnovení provozu po pandemii koronaviru pkp intercity Polsko Top vlaky do Polska
25 komentářů