Virtuální dopravce Niceair dolétal, islandská společnost přišla o pronajaté letadlo

Airbus A319 v barvách Niceair. Foto: NiceairAirbus A319 v barvách Niceair. Foto: Niceair

Virtuální dopravce nemá před začátkem hlavní sezóny jediné letadlo.

Jedna z nejmladších leteckých společností v Evropě zrušila tento týden všechny lety a pozastavila na neurčito svůj provoz. Islandský Niceair, který loni v červnu začal létat z Akureyri na severu ostrova do evropských destinací, zastavení provozu uvedl na svých stránkách.

Důvodem je spor s provozovatelem letadla Airbus A319, společností HiFly Malta. Od té si Niceair letadlo pronajímal. O konci provozu informovala islandská média, například Ruv.is.

Ředitele Niceair Þorvalður Lúðvíka uvedl, že HiFly Malta neplnil své závazky vůči vlastníkům letadla a ti si letadlo stáhli zpět. HiFly Malta naopak tvrdí, že si letadlo stáhli od Niceair sami kvůli neplnění smluvních podmínek. Letadlo je od konce března umístěno v irském Knocku.

Šéf Niceair uvedl, že společnost není v úpadku. Její budoucnost bez jediného letadla je ale značně nejistá.

Niceair je virtuální aerolinkou, která svá letadla nemá, jediný stroj si pronajímal právě od HiFly Malta. Za firmou stojí několik místních firem i individuálních investorů, žádný nemá více než 8 % akcií firmy. Důvodem zájmu místních investorů byla snaha zlepšit letecké spojení severu Islandu.

Tagy HiFly Niceair
4 komentáře