Video: Zrenovovaná tramvaj Tatra K2 pro Prahu vyjela do ulic Brna

Tramvaj Tatra K2 pro Prahu ve finále renovačních prací (listopad 2022). Pramen: DPMBTramvaj Tatra K2 pro Prahu ve finále renovačních prací (listopad 2022). Pramen: DPMB

Tramvaj byla vyrobena koncem 70. let v závodě ČKD Tatra Praha, v Praze tento typ tramvaje nikdy cestující nevozil.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) po čtrnácti měsících završil práce na renovaci tramvaje Tatra K2 pro Prahu. Vozidlo z roku 1977 vyjelo na testovací jízdy do brněnských ulic, do dvou týdnů by se pak mělo přesunout do Prahy.

„Zda je pražská K2 po opravě nejen krásná, ale i plně funkční, to vyrazili ověřit naši technici dnes ráno do brněnských ulic. A pak už pomalu nastane loučení,“ oznámil dnes DPMB na facebooku. Zakázku na renovaci získal se smluvní cenou 9,7 milionu korun.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) koupil tramvaj (ev. č. 8133) loni v červnu od Dopravního podniku Bratislava (DPB) za 1000 eur. Tramvaj v Bratislavě sloužila pro výcvik řidičů, od roku 2009 byla odstavena v bratislavské vozovně Krasňany.

V Praze vůz absolvuje další zkušební jízdy a technickobezpečnostní zkoušku a po instalaci odbavovacího a informačního systému bude připraven k nasazení do provozu. Bude jezdit (pod novým ev. číslem 7000) na nostalgické lince 23 i na historické lince 42, s prvním vypravením DPP počítá v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku.

Tramvaj byla vyrobena koncem 70. let v závodě ČKD Tatra Praha, v Praze tento typ tramvaje nikdy cestující nevozil.

Tramvaj Tatra K2 pro Prahu ve finále renovačních prací (listopad 2022). Pramen: DPMBTramvaj Tatra K2 pro Prahu ve finále renovačních prací (listopad 2022). Pramen: DPMBTramvaj Tatra K2 pro Prahu ve finále renovačních prací (listopad 2022). Pramen: DPMBTramvaj Tatra K2 pro Prahu ve finále renovačních prací (listopad 2022). Pramen: DPMBTramvaj Tatra K2 pro Prahu ve finále renovačních prací (listopad 2022). Pramen: DPMBPrvní článek tramvaje K2 po vyjetí z lakovny (srpen 2022). Foto: DPMBNová akvizice DPP, bratislavská tramvaj Tatra K2 (původní stav). Autor: DPP/Robert MaraNová akvizice DPP, bratislavská tramvaj Tatra K2 (původní stav). Autor: DPP/Robert Mara
Tagy DPMB dpp tramvaj Tatra K2
27 komentářů