Video: Správa železnic letos doplní závory u 39 přejezdů

Přejezd na IV. koridoru v Českých Budějovicích bude nahrazen podjezdem, kterým povede severní spojka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřejezd na IV. koridoru v Českých Budějovicích bude nahrazen podjezdem, kterým povede severní spojka. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Správa železnic chce letos pokračovat s rozšiřováním závor na tuzemských přejezdech. Nově plánuje závorami vybavit 39 přejezdů, a to především

Správa železnic chce letos pokračovat s rozšiřováním závor na tuzemských přejezdech. Nově plánuje závorami vybavit 39 přejezdů, a to především na kříženích tratí se silnicemi I. třídy.

„Statistiky skutečně verifikují klesající trend ve vývoji počtu nehod na přejezdech. Tento fakt potvrzuje, že masivní investice Správy železnic do zabezpečení přejezdů v uplynulých letech mají své opodstatnění a začínají se již také projevovat v praxi,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

V letošním roce Správa železnic doplní závory na osmnácti přejezdech na silnicích I. třídy, na komunikacích II. třídy dojde k doplnění závor u deseti přejezdů a na silnicích III. třídy půjde o jedenáct instalací závorových břeven. Vedle toho bude dalších třináct přejezdů na silnicích III. třídy doplněno o výstražná světla.

Mimořádné události na přejezdech. Pramen: Správa železnic

Mimořádné události na přejezdech. Pramen: Správa železnic

Správa železnic už loni oznámila plán na vybavení všech přejezdů na silnicích I. třídy závorami, což by mělo být hotovo do konce roku 2023. Na silnicích I. třídy je 164 přejezdů, závory jich má 132 (to je předpoklad, ke konci roku 2018 jich bylo 117, loni měla SŽ osadit dalších 15, pozn. aut.). Celkem je na české železniční síti 7858 přejezdů, z toho má 4138 světelnou signalizaci a 1418 i závory.

Správa železnic rovněž v poslední době představila nová instruktážní videa o tom, jak se chovat na přejezdech. Souhrnný díl zveřejnila v pátek.

Tagy přejezdy Správa železnic závory
53 komentářů