Video: ŘSD ukázalo časosběrný záznam unikátního otáčení mostu přes železniční koridor

Otáčení dálničního mostu v Uhersku. Foto: Správa železnicOtáčení dálničního mostu v Uhersku. Foto: Správa železnic

Stejná operace proběhne v květnu s druhou polovinou mostu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zveřejnilo časosběrné video z unikátní stavební operace. Během velikonočního víkendu otočili zaměstnanci Eurovia CS první polovinu dálničního mostu přes železniční koridor z Prahy do České Třebové. Stejná operace proběhne ještě jednou v květnu s druhou polovinou. Již v prosinci by po něm měli jezdit řidiči v rámci budovaného úseku D35 Časy – Ostrov.

Celý proces otáčení mostu je v České republice unikátní a ojedinělou akcí. Samotné otočení jednoho vahadla trvalo přibližně 6 hodin, během kterých se posunulo o 30 metrů. Totožná akce se bude opakovat na začátku května s druhou částí mostu. „Následně bude most nad koridorem stavebně spojen a pokračovat budou nezbytné práce, jako pokládka živičných vrstev, montáž svodidel, dokončení odvodnění a vedení kabelovodů, vodorovné značení, montáž protihlukových stěn. Vše tak, aby byl most hotový a zprovozněný stejně jako celý úsek D35 Ostrov – Časy na závěr letošního roku,“ popsala Petra Drkulová z týmu komunikace ŘSD.

Dálniční most dlouhý asi 175 metrů nad železniční tratí u Uherska je atypickou a komplikovanou stavbou. Dálnice D35 povede v místě opěr asi 11 metrů nad nynějším terénem tak, aby byla dodržena podjezdná výška železniční tratě. Překonává celkem šest kolejí. Konstrukci bude tvořit střední komorový nosník o třech polích s rozpětím 50, 72 a 50 metrů s dobetonovanou horní deskou mostovky. Části mostu se budují na obou stranách frekventované trati, ve finále se spojí otočením nad kolejiště. Loni na podzim došlo při betonování k poklesu jedné vzpěry, problém byl ale odstraněn.

Úsek z Časů do Ostrova měří 14,7 kilometru, sdružení firem Metrostav, Eurovia a Swietelsky stavební ho staví od prosince 2018. Původně měla být tato část hotová letos v srpnu, pak došlo k posunu termínu na příští rok. Nakonec se ŘSD dohodlo na urychlení proti původnímu zpoždění. Hotovo má být do 22. prosince letošního roku. Náklady dosáhnou 3,3 miliardy korun.

Tagy D35 D35 Časy - Ostrov Eurovia CS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
27 komentářů