Video: Pesa poprvé vyjela s vodíkovou lokomotivou

Vodíková lokomotiva Pesa na InnoTransu v Berlíně. Foto: PesaVodíková lokomotiva Pesa na InnoTransu v Berlíně. Foto: Pesa

Lokomotiva má začít jezdit v provozu v PKN Orlen příští rok.

Polský výrobce kolejových vozidel Pesa Bydgoszcz pokročil s vývojem své lokomotivy na vodík. Necelý rok po premiéře na veletrhu Trako v Gdaňsku zveřejnila Pesa video z prvních provozních zkoušek. Současně oznámila další kontrakt s petrochemickým státním podnikem PKN Orlen.

Lokomotivu dál čekají potřebné zkoušky pro schválení k provozu na zkušebním okruhu ve Żmigródu. V prvním čtvrtletí příštího roku by měla začít jezdit v závodě PKP Orlen v Płocku.

Pesa se s PKP Orlen na veletrhu InnoTrans v Berlíně dohodla na spolupráci i při nabídkách pro jiné dopravce. Pesa má dodat lokomotivu, PKP Orlen pak technologii pro plnění vodíkem.

„Dnes už nikoho nezajímá, zda vodíková vozidla vstoupí na polské tratě, protože je to nevyhnutelný proces. Při diskusích s dopravci jsme nejčastěji dotazováni, jak přesně vyřešíme otázku tankování vodíku. Proto je podepsaná dohoda tak důležitá. Je to jasný signál pro trh: naše lokomotivy mají zajištěné dodávky vodíku,“ řekl Krzysztof Zdziarski, šéf Pesy.

PESA je prvním polským výrobcem kolejových vozidel, který začal pracovat na využití pohonů vodíkových palivových článků v kolejových vozidlech.

Tagy Pesa Bydgoszcz PKN Orlen vodíková mobilita
6 komentářů