Video: Jak se převáží historická tramvaj T2 na záchranu do Mostu

Přeprava tramvaje T2R do Mostu. Foto: DP MostPřeprava tramvaje T2R do Mostu. Foto: DP Most

Tramvaj má získat historickou podobu s jedním světlem.

Tramvajovou událostí tohoto týdne se stal přesun historické tramvaje T2. Po téměř šestnácti letech chátrání došlo k jejímu převozu z Ústí nad Labem do Mostu. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, který ji chce kompletně renovovat, zveřejnil video z přepravy.

Vozidlo z roku 1960 se má dočkat na původní podoby. „Tramvaj je v podobě, v jaké jezdila po modernizaci v dopravním podniku v Liberci, ale my ji chceme dát do historické podoby, to znamená s jedním čelním světlem a s historickým interiérem,“ přibližuje dopravně technický náměstek Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Vladimír Šefr.

V Mostě už stejná tramvaj jednou byla. V roce 2001 ji půjčil liberecký dopravní podnik na oslavy stého výročí veřejné dopravy ve městě. V minulosti tento typ tramvaje v Mostě jezdil.

Tramvaj s metrovým rozchodem prošla provozem ve třech městech: v Ústí nad Labem, Ostravě a Liberci, odkud se v roce 2007 dostala zpět do Ústí nad Labem. Zde plánoval dopravní podnik její proměnu na restauraci, k tomu ale nikdy nedošlo. Tramvaj má nátěr libereckého dopravního podniku.

Most koupil tramvaj za symbolickou korunu. „Po rekonstrukci bude sloužit v provozu při mimořádných akcích a dnech otevřených dveří. Máme velkou radost,“ uvedl dopravní podnik. Na vrácení tramvaje do života budou pracovat zaměstnanci mosteckého dopravního podniku. Rozsáhlá renovace zabere zřejmě několik let.

Naposledy došlo k renovaci tramvaje T2 v roce 2020. Šlo o vůz, který jezdil původně v Liberci, nyní ho má Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Tagy Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova tramvaj Tatra T2R
7 komentářů